Douglas hout, een houtsoort waar je van op aan kan

2 min gelezen

Door de lange levensduur van Douglas hout wordt deze houtsoort steeds populairder en populairder bij de consument. Naast dat dit hout een extra lange levensduur heeft, heeft het ook een super warme uitstraling. Douglas hout gebruiken voor buitenprojecten? Geen probleem, ook dat is mogelijk want het is bestand tegen allerlei weersinvloeden. De grote bouwmarkten hebben een uitgebreid assortiment aan Douglas hout, zodat er altijd een variant tussen zit voor jouw wensen. In dit artikel meer over dit nagenoeg perfecte houtsoort.

Douglas hout, wat houdt het precies in?

Dit houtsoort komt uit Noord-west Europa. Het heeft een rozeachtige kleur met een warme vlammende uitstraling. Door allerlei positieve eigenschappen van Douglas hout is het erg populair. Het een sterke houtsoort die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Je kan het zo gek niet bedenken waarvoor je dit hout kan gebruiken. Schuttingen, gevelbekleding, overkappingen, tuinmeubels noem maar op. Ook is dit fantastische houtsoort erg duurzaam. Wist je dat onbehandelde Douglas hout een levensduur heeft van minimaal 10 tot 15 jaar? Hoe duurzaam wil je het hebben? Het hout vergrijst na een tijd, maar met beits kan je dat tegen gaan.

Waar valt Douglas hout op toe te passen?

Doordat Douglas hout erg duurzaam is en een lange levensduur heeft, is het breed toepasbaar. Je ziet dit hout voornamelijk in buitentoepassingen, omdat het uitstekend bestendig is tegen allerlei diverse weersinvloeden. Zo is Douglas hout erg geschikt voor veranda's, schuttingen, vlonders en pergolas. Maar ook douglas hout kopen voor binnenshuis is geen probleem. Wandbekleding, vloeren en plafonds zijn uitermate geschikt en je kan er goed mee werken.

Geschaafd Douglas hout

Ook is er de mogelijkheid om voor geschaafd Douglas hout te kiezen. Geschaafd hout betekent dat het hout met een machine glad is gemaakt. Daardoor wordt het bewerken een stuk makkelijker, het hout niet splintert en ideaal is voor verven.

Wat zijn de precieze eigenschappen van Douglas hout?

Hier worden er een aantal belangrijke eigenschappen gegeven en de reden waarom Douglas hout zoveel gevraagd is. Zoals eerder vermeld is dit hout erg duurzaam en gaat minimaal 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het makkelijk te verlijmen en te bewerken. Het is overigens één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en na droging wordt het hout steeds harder. Als je Douglas hout onbehandeld laat, verandert het in een blauw/grijze kleur. Dit wordt vergrijzing genoemd en kan je tegen gaan door het te impregneren of te beitsen. Tot slot herken je dit hout aan roodbruine kernhout kleur.