Eenvoudig ontwerp voor een picknicktafel hardhout

2 min gelezen

In 1903 diende een man genaamd Charles H. Nielsen uit Kreischerville, NY een patent in voor het ontwerp en de productie van een eenvoudige picknicktafel hardhout. Hij wist niet dat zijn eenvoudige maar briljante uitvinding meer dan 100 jaar later nog steeds op duizenden locaties over de hele wereld zou worden gebruikt. Ironisch genoeg was een picknicktafel hardhout in die tijd nogal willekeurig. Mensen reden gewoon naar een veld of een park en parkeerden waar ze wilden. Op sommige locaties zou een ruw gesneden houten plank op in de grond gegraven boomstronken worden geplaatst.

Grasveld

Volgens de normen van het Victoriaanse tijdperk was het ware gevoel om de natuur te ervaren. Een picknick bedoeld was om op een deken op een grasveld te zitten. Er ontstond behoefte aan een buitentafel met een handige manier om deze te vervoeren. Nielsens eerste ontwerp was voor een inklapbare picknicktafel die per auto kon worden vervoerd. In zijn aanvraag bij het Octrooibureau van de Verenigde Staten schreef hij: “Mijn uitvinding is een verbetering van de tafels, met als belangrijkste doel het verschaffen van een tafel die goedkoop kan worden gemaakt, draagbaar en uitgerust met stoelen, bij voorkeur aan beide zijden en die kan worden opgevouwen. In een samengevouwen tafel voor transportdoeleinden of voor opslag, en uitgevouwen en snel opgesteld wanneer dat nodig is voor gebruik met het gebruik van andere gereedschappen of apparaten dan die van de tafel zelf. “

Eenvoudig en betaalbaar

In tegenstelling tot de meeste gewone tafels, toonde zijn basisschema de poten onder een hoek om zowel het tafelblad als de zitplanken te ondersteunen. Er wordt gezegd dat zijn inspiratie kwam van het X-vormige ontwerp van een tafel van het zaagbok-type, die geen zitplanken had. Een dwarsbalk aan beide uiteinden hield planken omhoog die als stoelen werden gebruikt. Door de configuratie ontstaat er een stabiele zitplaats met voldoende ruimte voor meerdere personen, die kan worden opgevouwen tot een handig plat oppervlak. Zeker veel gemakkelijker dan een tafel en stoelen apart sjouwen. En hij hield het doelbewust eenvoudig, zodat het betaalbaar kon zijn.

Een geniale inslag

Picknicktafels gaan van draagbare tot permanente armaturen buitenshuis

Jaren later, vooral met de komst van de eerste auto’s, gingen steeds meer mensen de steden ontvluchten, naar buiten reizen en genieten van een picknick. Zoals we al zeiden, in het begin stopten picknickers gewoon naar een willekeurige plek in het bos of een veld.