Epipremnum Stekken
2 min gelezenEen Epipremnum stekken is door iedereen uit te voeren. Of je nu een beginnende plantenliefhebber of een gevorderde plantengek bent. Het is een perfecte plant de weinig verzorging vereist en snel groeit. En ook het stekken van de Epipremnum kan bijna niet verkeerd gaan.
De start van het Epipremnum stekken
Over het algemeen geldt: wanneer de dagen warmer worden is het stekseizoen geopend. Het is aan te raden om in de lente en de zomer je Epipremnum te stekken. Dit omdat in deze seizoenen de planten een groeispurt krijgen waardoor de wortels van de planten sneller groeien.
In de koude seizoenen zoals in de herfst en de winter hebben stekjes maar een erg kleine overlevingskans. Let dus goed op wanneer je begint met stekken want dit is essentieel.
Het stekproces van de Epipremnum
Voordat je begint moet het gereedschap zorgvuldig gesteriliseerd worden. Of je nu een schaar, een mes of een snoeischaar gebruikt, schoon gereedschap voorkomt bacteriën en ziektes die je plant kunnen doden. In het begin merk je daar niet zoveel van, maar later is al je werk voor niets geweest als blijkt dat de bacterie de overhand krijgt en de plant afsterft. De Epipremnum is daar heel gevoelig voor. Met dit schone gereedschap mag je een stengel van de moederplant afknippen. Doe dit een centimeter onder het derde blad van de stengel zodat er voldoende luchtwortels overblijven aan de stengel. Verwijder hierna de overtollige bladeren. Laat het bovenste blad op de stengel met rust. De bladeren mogen niet met het water in aanraking komen anders gaan ze rotten.
Het wachten begint
Tenslotte zet je de stengel in een glas met water. Een gemiddelde Epipremnum stek blijft tot ongeveer vier weken in het water waardoor de wortels van de stek optimaal doorgroeien tot ongeveer 10 centimeter lang. Ook de luchtwortels zullen na een tijdje beginnen met groeien. Dit varieert per plantenstek maar we kunnen ervan uitgaan dat dit na de eerste week al te zien is.
Het eindresultaat Epipremnum stekken.
Ververs het water wekelijks voor optimaal resultaat. Uiteindelijk kun je het stekje in de grond zetten. Doe dit heel zorgvuldig. De wortels zijn enorm gevoelig en daarom is het aanbevolen om zaaigrond te gebruiken. Hou de stek de eerste paar weken goed in de gaten en geef het regelmatig water zodat de Epipremnum stek lekker door kan groeien. Maar onthoud: niet te nat, want dan kan het gaan rotten.
En voilà, ‘Epipremnum stekken’ is succesvol voltooid.
Heb je meer interesse in deze plant en haar mogelijkheden?