Het belang van mulchen voor een altijd vruchtbaar land

2 min gelezen

Als we nadenken over het kweken van planten, stellen we ons voor dat het voldoende is om water te geven en te bemesten dat alles goed komt. Echter, tussen de grond en de planten moet u een belangrijk item zetten zodat de meeste cultivars kunnen gedijen – mulchen. Dit woord komt uit het Engels en betekent dat de bodem bedekt moet worden met houtsnippers, die bestaan uit droge organische stoffen van plantaardige oorsprong.

Mulchen is fundamenteel in de moestuin

Mulchen is een techniek die veel gebruikt wordt in het bodembeheer van grote objecten. Deze techniek kan en moet worden gebruikt in kleinere ruimtes; achtertuinen, boomgaarden, moestuinen en potten in het algemeen. Er zijn enkele soorten die deze bedekking niet op prijs stellen: bijvoorbeeld orchideeën en vetplanten.

Bekijk meer over de voordelen van deze ecologische techniek

– Vermijdt overmatig waterverlies in de bodem;

– Vermindert de impact van de regens;

– Regelt de omgevingstemperatuur van de bodem;

– Verrijkt de grond tijdens de ontbinding (meststof);

– Verbetert de prestaties van het gewas, of het nu gaat om voedsel of om siergewassen;

– Geeft een rustieke en natuurlijke afwerking aan de tuin.

Wat kan worden gebruikt als mulch?

Om de bodem te beschermen, moet de regel zijn: gebruik droog materiaal, van plantaardige oorsprong, in kleine stukjes en dat is in overvloed beschikbaar in de buurt van uw huis.

Houtsnippers kopen;

– Zaagsel (zonder chemische behandeling);

– Gedroogd mos;

– Kokosvezel (versnipperd of geplet);

– Grass Schaafsel;

– Gedroogde bladeren, verbrijzeld of in kleine stukjes gebroken.

Bij afwezigheid van houtsnippers is het nog steeds mogelijk om papier of karton, of zelfs oude natuurlijke stoffen te gebruiken, zolang deze niet geverfd zijn met kleurstoffen of andere stoffen die giftig zijn voor de bodem en de planten.

Hoe en hoeveel om de grond te bedekken?

De bodem moet volledig bedekt zijn met een laag die kan variëren tussen 2 en 5 cm hoog, dit is afhankelijk van de toestand van de bodem en het seizoen. In de zomer moet de mulchlaag dikker zijn, omdat de planten dan niet snel uitdrogen en de grond meer vocht vasthoudt.

De hoes zal ook helpen om de mieren te controleren, en zal ook de tuin beschermen tegen stortregens. In de koudere seizoenen van het jaar kunt u de dikte van de bedekking verminderen, vooral in de natste regio’s waar de tuin al meer vatbaar is voor schimmel.