Hoe je jouw bomen het hele jaar door mooi en gezond houdt 

4 min gelezen

Bomen gelukkig en gezond houden is veel gemakkelijker dan je denkt. Bomen zijn natuurlijke filters die stoffen in de lucht opvangen en ons van zuurstof voorzien. Ze geven ook een mooie uitstraling en bieden schaduw tegen de zomerse hitte. Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om jouw bomen het hele jaar door te laten bloeien. Je leert welk type boom je hebt, welke omgevingsfactoren de boom waarschijnlijk zullen beïnvloeden en welke verzorgingsmaatregelen je moet nemen om ervoor te zorgen dat de boom het hele jaar door goed ontwikkelt. Als je het verwerken van al deze informatie niet zo ziet zitten, kun je altijd een boomspecialist inschakelen. 

Identificeer de boom

Het soort boom dat je hebt, heeft een grote invloed op de verzorging die hij nodig heeft. Je kunt een boomsoort herkennen aan zijn bladeren of bloemen. Ook kun je een online boomkarteringshulpmiddel gebruiken om je te helpen een boomsoort te identificeren als je de bladeren aan de boom niet ziet veranderen. Om erachter te komen welke boomsoort je hebt, moet je eerst naar de bladeren kijken.Het soort boom dat je hebt, heeft invloed op de milieuoverwegingen. Bladverliezende bomen verliezen bijvoorbeeld hun bladeren in de winter, dus moet je in de winter meer aandacht besteden aan water geven en zonlicht om de boom in leven te houden. Een tropische boom daarentegen verliest zijn bladeren niet en moet dus worden beschermd tegen koude temperaturen.

Omgevingsfactoren 

In het algemeen zijn er een paar omgevingsfactoren waarmee je rekening moet houden bij de verzorging van je bomen. Allereerst moet je rekening houden met de aard van de grond waarin de boom is geplant. Als de boom in potgrond groeit, moet je deze regelmatig vervangen door nieuwe grond om ervoor te zorgen dat je boom goed gevoed wordt. Als je een boom in de grond hebt geplant, kun je compost aan de grond toevoegen om hem gezond te houden. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoeveel licht de boom ontvangt op de plek waar het nu staat. Sommige bomen geven de voorkeur aan schaduw, terwijl andere de voorkeur geven aan volle zon. Tot slot moet je rekening houden met de luchtstroom in het gebied rond de boom. Als de lucht te stil is, kun je een kleine ventilator kopen om de lucht te laten circuleren. Je kunt ook loofbomen planten die hun bladeren verliezen in de winter om meer luchtstroom in het gebied te helpen creëren.

Bodemvoeding en water geven

Het soort grond dat je hebt zal invloed hebben op hoe je de grond van je boom moet voeden. Als je rijke, leemachtige grond hebt, hoef je niets toe te voegen om de wortels van je boom te voeden. Als je zandgrond hebt, kan het nodig zijn om compost of rijke leemgrond toe te voegen om de grond rijk en vochtig te houden. 

Er zijn een paar manieren waarop je de grond van je boom kunt voeden om het gezond en rijk te houden. Je kunt compost aan de grond toevoegen om hem te voeden, of je kunt hem voeden met langzaam vrijkomende mestkorrels. Als je mestkorrels gebruikt, zorg er dan voor dat je de boom genoeg water geeft zodat de korrels volledig zijn opgelost en de wortels voeden. Bomen hebben veel water nodig, vooral in de hitte van de zomer. Je moet de boom in de zomer ten minste eenmaal per week water geven, en vaker als je te maken hebt met droogte. Als de boom in de grond is gepland, kun je overwegen een druppelsysteem te installeren om de boom efficiënter water te geven.

Licht, lucht en snoeien

Het soort boom dat je hebt, is van invloed op de hoeveelheid licht die hij nodig heeft. Als je een boom hebt die de volle zon nodig heeft, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg licht heeft. Als je een boom hebt die gedeeltelijke schaduw nodig heeft, moet je ervoor zorgen dat hij niet te veel licht krijgt. Je kunt dit doen door een schaduwtent te plaatsen of door een struik of plant tussen de boom en de zon te plaatsen. De luchtstroom rond de boom is net zo belangrijk als het licht. Als het te stil is rond de boom, zal dit vocht vasthouden en leiden tot ziekten in het bladerdak. Je moet ook het bladerdak van de boom in de gaten houden. Het bladerdak is het bovenste deel van de boom en er zitten vaak bloemen of bladeren aan. Als het bladerdak te dik is, zal het vocht vasthouden en tot ziekten leiden. Je kunt het bladerdak gezond houden door de boom om de paar jaar te snoeien.

Bescherm tegen ziekten en plagen

Als je eenmaal weet hoe je de bomen gezond en bloeiend kunt houden, moet je ook weten hoe je ongedierte en ziekten buiten de deur kunt houden. Dit zal ervoor zorgen dat de boom gezond en mooi blijft. Om ongedierte bij de boom weg te houden, kun je insectenwerend middel op de stam aanbrengen. Je kunt dit doen door de boom in te borstelen met een mengsel van water en zeep, of je kunt in de winkel kant-en-klare afweerspray kopen. Om ziektes uit de buurt van de boom te houden, moet je de boom regelmatig water geven en meststoffen aan de grond toevoegen om hem gezond te houden. Je kunt de boom ook snoeien om het bladerdak gezond te houden en ervoor te zorgen dat de wortels voldoende water krijgen. Als de boom ziek wordt, kun je de boom zelf behandelen of een boomverzorgingsbedrijf bellen om de boom voor u te behandelen.