Kerstdiner tafel aankleding 101

2 min gelezen

Het wordt steeds kouder, de sleebellen beginnen alweer zachtjes aan te rinkelen, en het is weer bijna die tijd van het jaar… Kerst! De tijd van cadeautjes, van dankbaar zijn voor wie en wat je hebt, van rond de kerstboom zitten (en van kerstkransjes stelen uit diezelfde boom), en natuurlijk het grote kerstdiner, waar je je misschien wel het hele jaar op voorbereidt. Ja, natuurlijk is het eten super belangrijk, en de gastenlijst ook, maar vergeet ook vooral niet de tafelaankleding. Als die niet zo mooi is als hij zou kunnen zijn, is dit zonde van al je moeite, omdat er dan een stukje wauw-factor mist. Laten we dus eens kijken naar een paar tafelaankleding ideeën (speciale glazen, servetvouwtechnieken, gecoat tafellinnen, everything you want!)

Tafelkleden doen veel

Iets wat ontzettend, écht ontzettend veel doet is gecoat tafellinnen. Gecoat tafellinnen hoeft niet ingewikkeld te zijn, en ook niet met een heel erg uitgesproken print, maar een mooi tafelkleed kan echt de look van je hele tafel maken of juist opbreken. Denk bijvoorbeeld aan een glinsterend wit tafelkleed (wat doet denken aan sneeuw en aan engelen), of juist aan een super chique donkerrood of donkergroen gecoat tafellinnen, misschien met een zachte gouden of zilveren glitter. Die tafel straalt nu al luxe uit, en er staat verder nog niks op! Super goed!

Gebruik wat je hebt

Wat ook een goede tip is: onthoudt dat je niet alles nieuw hoeft te kopen voor je kerstdiner! Zeker als je zoiets vaker organiseert is er vast speciaal servies dat je alleen voor speciale gelegenheden gebruikt. Haal dat gewoon weer lekker tevoorschijn, verzamel kaarsjes die je nog hebt staan en graag wilt gebruiken, recycle oude versieringen voor nieuwe doeleinden (een mooi centerpiece van oude kerstballen, bijvoorbeeld?) en gebruik vooral ook de spulletjes en dingetjes waar je zelf een vrolijk en kerst-ig gevoel van krijgt.

Flex die origami spieren

Er zijn nog een paar hele simpele dingen waarmee je een extra iets kan geven aan je kerstdiner tafel. Gevouwen servetten (het liefst van stof, want die zijn duurzamer én chiquer!) zijn ontzettend mooi en stijlvol, en de vouwtechnieken zijn helemaal niet moeilijk te leren (Youtube is hier een goudmijn voor). Ook kan je wat bloemen of groen halen bij een bloemenwinkel, om de individuele borden of juist de ruimte tussen de borden en glazen op te leuken. Kerstlichtjes doen het ook altijd goed, die maken sowieso alles beter (zelfs al is het geen kerst).

De aankleding van je kerstdiner tafel is dus heel belangrijk, maar hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel te kosten! Een mooi gecoat tafellinnen en een paar dingetjes die je al had liggen, plus misschien wat nieuwe items en ook nog iets met een persoonlijke touch is al genoeg. Fijne kerst allemaal, en smakelijk eten!