Kleine Olijfboom

2 min gelezen

De olijfboom is een boom die zijn oorspronkelijke afkomst kent uit Zuidwest – Azië. Duizenden jaren geleden, nog voor de geschreven taal was uitgevonden, werd hij al geteeld en verspreidde zich met de loop der jaren vanuit het Midden-Oosten naar de rest van het Middellandse zeegebied. De boom gedijt goed in een Mediterraan klimaat, waar olijfbomen wel meer dan duizenden jaren oud zijn. In ons zeeklimaat kunnen olijfbomen zeker overleven, mits er de juiste aandacht en verzorging aan wordt besteed.

De verzorging van een olijfboompje binnenshuis

Een olijfboompje kun je zowel binnen als buiten zetten. Binnenshuis, maar ook buiten kun je hem in de volle zon zetten en voldoende water geven, de grondbodem moet altijd lichtvochtig aanvoelen. Let op dat de wortels niet in een plasje water staan, door wortelrot zal de plant dood gaan. Het olijfboompje hoeft ook niet besproeid te worden. De zon kan de bladeren verbranden en de boom verliest hierdoor zijn natuurlijke kleur. Een olijfboompje groeit, naarmate hij ouder wordt, verpotten is dan ook noodzakelijk, om de boom verder te laten groeien. Van maart tot september is het groeiseizoen, mocht je extra voeding willen geven, gebruik dan kamerplantenvoeding in deze maanden. Zet een buitenboom in de koude winterperiode binnen of verplaats hem naar een plek waar het niet kouder dan twee graden is. Desnoods kunnen ongewenste takken weggesnoeid worden. Half mei kan de boom weer naar buiten.

Olijfolie en Olijven

Een gezonde olijfboom kan zelfs in Nederland oud worden, vooral met zomerse temperaturen van 25 graden of meer kan men beloont worden met crèmekleurige bloemen aan de takken. Wat bijzonder is, is dat de bladeren van een gezonde boom altijd in de kleuren groengrijs blijven. Als een olijfboompje ongeveer vijf jaar of ouder is, kunnen de bomen hun vruchten geven. Let wel op dat niet elk soort olijfboom eetbare vruchten heeft. De bekende groene en zwarte olijven zijn pas eetbaar na een lang proces. Uit de pit en de vrucht wordt ook olijfolie gemaakt. Bekijk welk olijfboompje perfect is voor jou!