Klimaatfolie, wat is het en waarom er gebruik van maken?

3 min gelezen

Tijdens het isoleren van een woning en dan meer bepaald van het dak wordt er tegenwoordig nagenoeg altijd voor gekozen om gebruik te maken van een klimaatfolie. Een dergelijke folie aanbrengen is inderdaad van erg groot belang. Door het plaatsen van een folie wordt er namelijk in de praktijk voor gezorgd dat er zich bij koude temperaturen geen waterdamp in de isolatielaag kan vormen. Betekent dit dat klimaatfolie uitsluitend haar nut bewijst tijdens de wintermaanden en in het najaar? Uiteraard niet. Het is namelijk zo dat klimaatfolie er bij warmere temperaturen ook voor zorgt dat het vocht net via het dak kan ontsnappen. Hoe dan ook, heb jij ook een isolatiekarwei op de planning staan? Dan zal je kunnen vaststellen dat het zeker aan te raden is om daarbij gebruik te maken van klimaatfolie. 

Waterdamp, een gesel in elke woning 

We staan er in de praktijk eigenlijk vaak helemaal niet bij stil, maar toch is het zo dat er in onze woning heel wat waterdamp ontstaat. Waterdamp ontstaat dan ook niet alleen op verschillende momenten, maar ook in diverse ruimtes. Enkele voorbeelden van situaties waarin er altijd een significante hoeveelheid aan waterdamp ontstaat zijn onder meer: 

  • Tijdens het bereiden van maaltijden in je keuken; 
  • Wanneer je een bed of een douche neemt; 
  • Op het moment dat je lekker gaat ontspannen in de sauna; 

Het ontstaan van waterdamp in huis is volledig normaal. Wat niet normaal is, is dat de waterdamp zich kan manifesteren in de woning waardoor er bijvoorbeeld vochtschade kan ontstaan. Beschikt je woning nog over een niet-geïsoleerd en dus damp-open dak? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de waterdamp zich eenvoudig een weg naar buiten kan banen. Het plaatsen van een klimaatfolie is dan dus niet noodzakelijk. Een ander verhaal wordt het echter wanneer het dak van de woning wel grondig is geïsoleerd. Dan zal het vocht zich namelijk geen weg naar buiten kunnen banen waardoor het een directe aanslag kan plegen op bijvoorbeeld de isolatielaag. Door gebruik te maken van klimaatfolie wordt ervoor gezorgd dat er een beschermende barrière wordt opgeworpen die dit probleem kan voorkomen. 

Op welke voordelen kan je rekenen met klimaatfolie? 

Het gebruik van folie is uitermate belangrijk. De bovenstaande informatie heeft dan ook reeds duidelijk gemaakt dat je zonder een dergelijke folie geconfronteerd kan worden met heel wat vervelende nadelen. Ben jij ook benieuwd naar de interessante voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van een klimaatfolie? Je ontdekt ze middels onderstaand overzicht. 

  1. Klimaatfolie voorkomt vochtproblemen en houtrot; 
  2. Deze folie is ongelofelijk eenvoudig aan te brengen; 
  3. De folie biedt een optimale bescherming doorheen het jaar; 
  4. Er wordt een luchtdichte afwerking gerealiseerd van het isolatiemateriaal;

Het enige nadeel waar je rekening mee moet houden is dat het kopen en (laten) plaatsen van klimaatfolie uiteraard wat extra kosten met zich meebrengt. Echter zijn deze kosten zo laag dat dit ene nadeel zeker niet opweegt tegen de vele voordelen waar je op kan rekenen. Het mag dan ook duidelijk zijn, maak bij het plaatsen van isolatie altijd gebruik van klimaatfolie!

– Klimaatfolies vind je op Isolatienoord.nl