Spiraalboor: wat is dit en welke voordelen hebben spiraalboren?

2 min gelezen

Mensen die voor hun hobby of hun beroep boren gebruiken, kunnen kiezen uit tal van boorsoorten. Zo zijn er kernboren, houtboren, boren met verwisselbare boorpunten, wisselplaatboren, metaalboren en spiraalboren verkrijgbaar, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Met name de spiraalboor zijn een veelgebruikte soort boor. Maar wat zijn dit precies voor soort boren? En welke voordelen leveren goede spiraalboren u op?

Een spiraalboor: wat is dat?

Een spiraalboor is een van de bekendste soorten boren. Hierbij lopen er in spiraalvorm groeven over de boor, die er door draaiing voor zorgen dat het verspaande materiaal uit het gat afgevoerd wordt. De boren zijn doorgaans van harde metaalsoorten gemaakt. Bekend zijn bijvoorbeeld snelstaal (HSS), de HSS-E spiraalboor (die bestaat uit snelstaal dat is gelegeerd met kobalt) en volhard metalen spiraalboren (ook wel VHM genoemd).

De voordelen van spiraalboren

Wellicht het grootste voordeel van een spiraalboor is het gebruiksgemak dat deze boren u bieden. Spiraalboren zijn gemakkelijk in een boormachine te zetten en er kan snel en efficiënt mee geboord worden. Afhankelijk van het type boor kunt u met een spiraalboor in hout, kunststof, metaal, steen of beton boren. Belangrijk is wel dat u bij het aanschaffen van spiraalboren voor echte kwaliteitsboren kiest, die tegen een stootje kunnen en lang meegaan. Klussers, doe-het-zelvers en zeker ook professionele bouwvakkers kennen allemaal wel de voorbeelden van spiraalboren die na één of enkele keren gebruikt te zijn, al kapotgaan.

Een ander voordeel van spiraalboren is dat ze voordelig zijn. Ook als u voor een hoge kwaliteit spiraalboren gaat, kunt u rekenen op boren die weinig kosten en toch goed hun werk doen.

Ten slotte is de ruimte keuze die er is aan soorten en maten spiraalboren een interessant voordeel. Qua diepteboring en qua breedte zijn er bijna eindeloze mogelijkheden. Verder zijn er tegenwoordig, voor de echte professionals, speciale spiraalboren met een coatinglaag beschikbaar. Door de coating veroorzaakt de boor minder wrijving en kan er sneller, dieper en gemakkelijker worden geboord. Bekijk nu de mogelijkheden die er zijn!