Tips voor graszoden onderhouden

2 min gelezen

Heeft u graszoden laten leggen in uw nieuwe tuin? Dan is het van belang om ze goed te onderhouden, zo blijven ze langer groen en gezond. Met het juiste onderhoud en de benodigde voeding kunt u zeer lang genieten van een prachtig groen gazon. In dit artikel vertellen wij meer over het onderhouden van graszoden. 

Gras maaien en verticuteren

Gras heeft een lang groeiseizoen, van het voorjaar tot in het najaar. Tijdens de wintermaanden groeit gras echter niet. Wist u dat gras in het groeiseizoen tot wel 5 centimeter per week kan groeien? De normale grashoogte is 3 tot 5 centimeter, dit betekent dat u regelmatig uw gazon zou moeten maaien. Ligt uw gazon in de schaduw? Of is het een droge periode? Dan kan je het gras beter wat langer houden. Denk aan 5 tot 7 centimeter. Tijdens de droogte kan het gras namelijk de voeding reserve in het blad gebruiken als u het wat langer houdt. Om mos en onkruid tegen te gaan is het nodig om een á twee keer per jaar het gazon te verticuteren. Verticuteren is het uitkammen van het gras, zo verwijdert u het mos en onkruid uit het gazon. 

Graszoden sproeien

Om uw gazon gezond te houden is het nodig om regelmatig te sproeien. Zeker als u net de graszoden heeft gelegd is het noodzakelijk om het gazon goed te bewateren. Ligt uw gazon al wat langer? Dan zijn minder grote hoeveelheden water nodig. 

Voeding voor het gazon

Om een groen en gezond gazon te houden is het nodig om voldoende voeding te geven. Denk dus aan de bemesting van het gazon. Enkel het aanbrengen van potgrond of bemeste tuinaarde bij het aanleggen van graszoden is niet genoeg voor een jarenlang gazon. 

Onkruid bestrijden

Onkruid in uw gazon is het laatste waar u op zit te wachten. Met graszoden heeft u al minder last van onkruid, doordat deze dichtbegroeid zijn. Als u zelf gras gaat zaaien zal u veel meer last van onkruid ervaren. Voor een gezond gazon is het nodig om regelmatig het onkruid te bestrijden.