Veilig werken gaat over gedrag, communicatie en spullen

2 min gelezen

Het gaat helaas nog te vaak mis in het werk, en vallen er jaarlijks nog steeds slachtoffers bij de uitvoering van werkzaamheden. In de bouw, industrie en in de agrarische sector. Iedereen die bij deze branche betrokken is moet er aandacht voor hebben. Werknemers moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Het personeel moet toegerust zijn op zijn taak. Soms moet er scholing en training zijn om goed te werken. Kennen ze voldoende de risico’s van het werk en nemen ze doeltreffende maatregelen. Procedures netjes opvolgen is aangeleerd gedrag. Voldoende rusttijden is ook een borging voor veilig werken. Niemand mag uitgeput zware en gevaarlijke machines bedienen. Goede spullen als verantwoorde  tractorstoelen dragen bij tot ontspannen en dus veilig je werk kunnen  doen. Zo kent veiligheid in het werk vele facetten.

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt 

Dat is in essentie de kern waar communicatie over gaat. Het is een duidelijke maar vaak moeilijk uit te voeren opdracht. Maar op de werkvloer kan het ongelukken voorkomen. Collega’s moeten van elkaar goed en duidelijk weten wat de ander gaat doen. Met grote machines en in het verkeer is het een must. Zien wat er rondom de machine gebeurt geeft zicht op het werk, maar ook overzicht op de omgeving. Voor de tractor een achteruitkijkcamera draadloos kopen brengt de bestuurder comfort en veiligheid. Zien wat de ander doet telt dan. Weten wat de ander doet is van belang. Maar in een team waar mensen elkaars taal niet spreken, en dat is met veel arbeidsmigranten aan de orde,  is dit mankement een groot gevaar voor de veiligheid. Zo kan een talencursus een goede veiligheids actie zijn. Goede communicatie bevordert ook op die manier de veiligheid.

Plezierig werken met goede spullen

Niemand wordt blij als hij/zij met ondeugdelijk materiaal moet werken. Onderhoud de spullen goed dan blijft het veilig. Dus tijdig een koppeling aanhangwagen vervangen voorkomt ellende. Het werkt prettiger om met nieuwe spullen te werken. Van tijd tot tijd de boel vervangen en een nieuwe ploegschaar bestellen is verstandig. Nieuw is niet altijd beter, maar alles moet op tijd onderhouden en vervangen worden. Vanwege de veiligheid en prettig werken.