Water in de kelder? Dit is wat je moet doen!

2 min gelezen

Kelders zijn gevoelig voor vocht en waterlekkage vanwege hun ligging op het laagste punt van een huis. Dit kan ernstige problemen veroorzaken, dus is het belangrijk om ze meteen aan te pakken als je tekenen van lekkage of vocht opmerkt. Kelderwaterdicht nl geeft hieronder enkele tips voor wat je moet doen als er vocht of lekkage in je kelder is.

Controleer je fundering

De eerste stap is om je fundering te controleren op scheuren of gaten die water kunnen binnenlaten. Als je die vindt, moet je ze zo snel mogelijk laten repareren door een vakman die gespecialiseerd is in funderingsherstel. Hoe langer je wacht, hoe meer schade het water kan aanrichten en hoe duurder het zal zijn om het later te repareren.

Zoek naar lekken

Kijk na het controleren van je fundering eens rond in de kamer en kijk of er andere waterbronnen zijn die lekkages kunnen veroorzaken. Dit kunnen dingen zijn als leidingen en ramen, dus zorg ervoor dat je ze goed inspecteert en let op tekenen van slijtage die kunnen wijzen op een mogelijke lekkage. Als je er een vindt, zorg dan dat je meteen een loodgieter belt zodat die het kan komen oplossen voordat er te veel schade wordt aangericht.

Investeer in een ontvochtiger

Vocht kan ook afkomstig zijn van vocht in de lucht, dus investeren in een ontvochtiger is altijd een goed idee om je kelder droog en schimmelvrij te houden. Een lucht ontvochtiger werkt door al het overtollige vocht uit de lucht op te zuigen en op te vangen in een reservoir, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over beschimmelde muren of meubels door vocht in je kelder. Het is een gemakkelijke manier om de boel droog te houden zonder dat je zelf al te veel tijd of geld hoeft te investeren in het repareren van lekkages of scheuren.

Conclusie

Als je tekenen van water of vocht in je kelder opmerkt, wacht dan niet tot het een nog groter probleem wordt – onderneem nu actie! Begin met het controleren van je fundering op scheuren en kijk dan rond naar andere bronnen van lekkage, zoals leidingen of ramen, voordat je investeert in een ontvochtiger als extra voorzorgsmaatregel tegen toekomstige problemen met vocht. Door deze stappen te nemen kun je ervoor zorgen dat je kelder droog blijft en vrij van kostbare schade door lekkages of vochtophoping in de loop der tijd!

Bron: kelderwaterdicht.nl