Welke bouwlamp heb ik nodig?

3 min gelezen
Woning opknappen

Bouwlampen behoren tot de standaard uitrusting van iedere klusser. Want wie een klus tot een goed einde wil brengen, is gebaat bij goed zicht. Er is veel keuze op de markt. In dit artikel informeren we je graag over de mogelijkheden.

Klussen tot in de late uurtjes

Zonder twijfel is het belangrijkste zintuig van de mens, het zicht. Afhankelijk van het tijdstip op de dag is er een hoeveelheid extra licht nodig is om een taak, in alle nauwkeurigheid, tot een goed einde te brengen. Als die uit te voeren taak zich bevindt in het vakgebied van de betere klusser of de professionele aannemer, wordt bouwverlichting belangrijk. In de oude tijden was het helemaal niet mogelijk om verder te werken na het ondergaan van de zon. Alleen geleerden en de elite die kon lezen, had nut bij het gebruik van een kaars of vuur. De grillige vlam verlichtte beperkt en was op zijn minst schadelijk te noemen bij langdurig gebruik. Deze lichtbronnen zijn gevaarlijk en ontoereikend voor groter werk. Sinds Thomas Edison de gloeilamp scherp stelde en commercialiseerde rond het einde van de negentiende eeuw is er veel veranderd. We kunnen ons een leven zonder verlichting niet voorstellen. Wat niet mogelijk was met het gebrekkige licht van een vlam kan nu wel. Elke klus, van het installeren van een kast, het repareren van een motor of het behangen van een muur, kan tot in de late uurtjes. De student zal niet hetzelfde licht gebruiken op de afterparty van een midzomernacht of om leerstof in zijn hoofd te stampen. Ook de klusser of bouwer kan afhankelijk van zijn activiteit kiezen voor de meest geschikte verlichting. Alles is mogelijk. Het aanbod is overweldigend. Goed, als de consument het bos door de bomen kan zien. Als hij het niet kan, adviseren we een straffe bouwlamp. Aan welke voorwaarden moet een bouwlamp nu voldoen.

De bouwlamp voor een veilige klus

Er is een oud gezegde. “Een ongeluk zit in een klein hoekje” Als dat hoekje zich op een plaats bevindt waar werk moet gebeuren is dit meer dan waar. Zoals iedereen wel weet zijn de gevolgen van een ongeluk op een werkplaats groter dan op kantoor. Toch zijn bijna alle kantoren beter verlicht dan de gemiddelde bouwterrein, magazijn of tuinhuis. Door het kiezen van de juiste bouwlamp verklein je de kans op een ongeluk. Als je met personeel werkt, je iemand onder jouw hoede laat meehelpen of samen een hobby beoefend, heb je de verplichting om te zorgen voor voldoende licht om op een veilige manier te werken. Een bouwlamp LED of halogeen kan dan wellicht dienen als hoofdlamp. Deze lamp zorgt voor algemeen licht en zorgt ervoor dat het werkoppervlak overzichtelijk is. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste en meest algemene voorwaarde waaraan de verlichting van je werkplaats moet voldoen.

De andere eigenschappen waaraan een bouwlamp dient te voldoen zijn genuanceerder. Als geoefende klusser of professioneel vakman zal je geen gaten boren met een schroevendraaier. Zo is het ook met de verlichting, ze is afhankelijk van de omgeving waarin je werkt en het soort werk je uitvoert.

Met andere woorden, naast een goed gevulde gereedschapswagen hoort een bouwlamp ook in elk huishouden thuis!