Alles wat je wilt weten over aaltjes!

2 min gelezen

De maand is alweer bijna halverwege en daarmee begint er ook langzaamaan een einde te komen aan de winter. Gelukkig hebben we niet een hele strenge winter gehad en naar verwachting gaat deze er ook niet komen want ontzettend goed nieuws is voor alle tuinliefhebbers. Hoe eerder het voorjaar zijn intrede doet, hoe eerder de mensen met de groene vingers in de tuin aan de slag kunnen. Er kan weer worden geplant en gezaaid en er kan uiteraard weer nagedacht worden over hoe de ongewenste bezoekers uit de tuin geweerd kunnen worden. In dit blog geven we je graag wat meer informatie over de aaltjes.

Wat zijn aaltjes?

Steeds meer consumenten kiezen voor een biologische bestrijding als het gaat om het weren van ongewenste bezoekers uit hun tuin. Een van deze bestrijdingsmogelijkheden zijn de aaltjes. Aaltjes zijn kleine regenwormpjes die met het oog geen eens waar te nemen zijn. Deze regenwormpjes zijn slechts 1 mm groot en leven in de grond. Onderschat ze echter niet door hun kleine formaat, de aaltjes zijn waardige tegenstanders van de ongewenste bezoekers die aankomend voorjaar je tuin komen bezoeken.

Hoe werken de aaltjes?

Aaltjes wonen in de grond en leven van rottend organisch materiaal en een kleine groep van planten of dieren. Deze groep zijn de aaltjes die je graag in je tuin wilt hebben. De aaltjes die leven van andere kleine dieren zoals engerlingen, slakken en larven treden via een lichaamsopening het lichaam van het diertje binnen. Hier zullen ze zich nestelen en de ongewenste bezoeker infecteren met de dood als gevolg. In het dode lichaam van de ongewenste bezoeker kan het aaltje zich vermenigvuldigen waarna de aaltjes weer in de grond terecht komen. Deze cyclus blijft net zo lang doorgaan totdat de aaltjes uiteindelijk geen nieuwe ongewenste bezoekers meer tegenkomen. In dat geval zullen de aaltjes snel verdwijnen.

De voordelen van aaltjes

Aaltjes zijn een biologische en milieuvriendelijke vorm van ongediertebestrijding in je tuin. De aaltjes tegen Engerlingen en andere soortgelijk ongedierte werkt op de juiste manier waarbij bloemen en planten niet aangetast zullen worden. Ze zijn onschadelijk voor kinderen, huisdieren, vogels en andere dieren die je tuin bezoeken. Daarnaast kunnen de aaltjes alleen in leven blijven als ze eten hebben. Is het ongedierte in de tuin bestreden dan zullen de aaltjes ook vanzelf verdwijnen. Je zit dus niet met een tuin vol met aaltjes aan het eind van het voorjaar. Daarnaast werken de aaltjes perfect onder de verschillende weersomstandigheden en is het een goedkoop bestrijdingsmiddel.

Meer weten over aaltjes? Neem dan gerust een kijkje op de website van biobestrijding.nl.