Akoestische panelen

3 min gelezen

Akoestische panelen worden voor het overgrote deel gebruikt om problemen met een akoestische oorzaak op te lossen. Akoestische problemen kunnen zich voordoen in woningen, scholen, kantoren en (muziek) studio’s. De afwerking van woon- leef en werkruimtes wordt in veel gevallen gedaan met (natuur) stenen of houten vloeren. Daarnaast wordt het oppervlakte van  ramen in huizen steeds groter voor meer licht en zicht. Wanneer in deze huizen vloerkleden of dikkere wandbekleding ontbreekt, ontstaat er slechte akoestiek. In ruimtes waar mensen aan het werk zijn is een goede akoestiek verplicht volgens de Arbowetgeving. Wanneer er een lange nagalmtijd is, leidt dit tot slechte werkomstandigheden. Door akoestische panelen aan te brengen wordt de akoestiek van een ruimte vele malen beter. Deze panelen kunnen, naast het verbeteren van de akoestiek in gebouwen, ook worden gebruikt om voertuigen of een machine stiller te maken.

Wat kun je doen tegen slechte akoestiek

Wanneer je last hebt van slechte akoestiek en van nagalm dan kun je daar wat tegen doen. Om het probleem op te lossen kun je bijvoorbeeld akoestische tegels of panelen plaatsen. Je kunt de akoestische panelen op de wand bevestigen maar ook tegen het plafond. Er zijn meerdere soorten panelen te koop zoals:

·         Het paneel boadband die de frequenties in een brede band dempen

·         Het paneel convex is 5.6 cm dik en halfrond en langer dan de tegel

·         Het paneel mushroom waarbij de geluidsgolven door gaan tot onder “het hoedje” van de paddenstoel en daardoor niet kunnen weerkaatsten omdat deze als het ware “gevangen wordt”

·         Het paneel slope dat verkrijgbaar is in een dikte van 1,5 cm tot 8,5 cm. Wanneer meer panelen slope worden gebruikt heeft dat als effect dat het muuroppervlak sterk breekt door het hoogteverschil en de scherpe kanten.

Wat zijn de voordelen van akoestische tegels of panelen

Akoestische panelen zijn langer dan de akoestische tegels en zijn daardoor makkelijker verwerkbaar. Omdat ze groter zijn dan de akoestische tegels ziet de ruimte er na verwerking rustiger uit. Zeker in een huiskamer, kantoor of (thuis) bioscoop wordt dat als prettig ervaren. Bij Bigblock worden, met eigen machines, de akoestische wandpanelen gemaakt van het beste akoestische schuim. Tot op heden is dit schuim alleen beschikbaar in de kleur donkergrijs/antraciet. Omdat het schuim een open structuur heeft, is het onmogelijk om het schuim in een andere kleur te spuiten. Wel is het schuim ter beveiliging brandvertragend behandeld. In de fabriek bij Bigblock kunnen ze panelen ook op maat maken.

Geluiddempende akoestische panelen

Het voordeel van akoestische panelen is dat deze panelen geluiddempend werken. Daarom worden ze ook toegepast bij woningen en gebouwen waarin geluid gemaakt wordt. In huizen zie je steeds vaker vloerverwarming. De vloer moet daarbij niet worden afgedekt door vloerbedekking of vloerkleden. Aan de ramen zie je in plaats van gordijnen, lamellen of rolgordijnen. Deze inrichting van huizen is steeds meer een trend. Maar door deze trend worden huizen wel geluidsgevoeliger, het geluid galmt haast door het huis. Door het plaatsen van panelen, als kamerafscheiding, of tegen de muur als een soort kunst, wordt dit een heel eind verholpen. Je kunt deze geluiddempende panelen natuurlijk ook aanbrengen wanneer je overlast van geluid van buitenaf ervaart. De panelen zorgen ervoor dat ook dat geluid goed wordt gedempt.