Beregening, de ideale oplossing voor droogte

3 min gelezen

Droge zomers zijn een steeds groter wordend probleem in Nederland. En met droge zomers komen dorre planten, wat natuurlijk bepaald niet ideaal is voor mensen die graag genieten van een mooie, bloeiende tuin. Daarom kiezen veel tuineigenaren ervoor om hun planten te bewateren met een tuinslang, maar dat is geen duurzame oplossing. Kraanwater gebruiken voor een beregening legt druk op de watervoorziening en in plaats daarvan is het veel beter om te zoeken naar een natuurlijke waterbron. En met een beregeningsinstallatie is dat precies wat je doet. Maar wat heb je nodig?

Het begint met een waterpomp

Een goede beregeningsinstallatie begint met een goede waterpomp. Je kan alles voor beregening kopen, maar het is verstandig om te beginnen met het kiezen van een pomp die past bij jouw wensen. Zo’n pomp kan het water uit een natuurlijke bron halen, om het vervolgens te verdelen over planten en gewassen. Die natuurlijke bron kan bestaan uit oppervlaktewater, zoals een meertje of een slootje, of uit grondwater. Grondwater zit in de grond en is te bereiken door middel van een bronboring. Na de bronboring kan de pomp het water omhoog halen. De pompen komen in allerlei verschillende variaties; er zijn pompen die uitblinken in kracht en die dus geschikt zijn voor agrarisch gebruik, maar er zijn ook pompen die wat minder heftig opereren en het prima doen in een kleinere tuin. Welke je neemt hangt natuurlijk helemaal af van je wensen en van wat de pomp moet kunnen. Weet je niet zeker wat je moet nemen? Er zijn altijd experts die je verder kunnen helpen.

Leidingen en sproeiers brengen het water naar de planten

Vanaf de pomp wordt het water via leidingen naar verschillende sproeiers gestuurd. Die leidingen liggen vaak onder de grond en dus is het slim om de leidingen regelmatig te (laten) onderhouden. Immers; in de winter vriest het regelmatig en dat is nooit ideaal voor leidingen die in de zomer water moeten transporteren. Wie de leidingen goed onderhoudt zal er vele jaren mee vooruit kunnen. De sproeiers kunnen ook onder de grond zitten; dan komen ze alleen boven de grond als ze aan het werk moeten. Deze pop-up sproeiers zorgen voor een hele cleane look, omdat ze dus eigenlijk niet te zien zijn. Natuurlijk zijn er ook sproeiers die wel wat meer in het zicht zitten. Ook deze sproeiers moeten goed onderhouden worden, omdat ook zij vrij kwetsbaar kunnen zijn voor (nacht)vorst. Maar doe dit netjes en regelmatig en je zal jarenlang vooruit kunnen met je installatie.

Geen zorgen over droogte

Droogte is altijd vervelend. Hoe graag we ook lekker in de zon zitten, als het te gek wordt zorgt dit voor problemen. Daarom kan het zorgelijk zijn voor de staat van je tuin of van je gewassen en door een beregeningsinstallatie te gebruiken, neem je die zorgen weg. Gebruik je een natuurlijke waterbron, dan beschik je ook over een zeer duurzame installatie, die geen onnodige druk legt op de watervoorziening. En dat maakt deze installatie tot een ideale aanvulling op je tuin.