De eindeloze mogelijkheden van giethars

2 min gelezen

Veel mensen kennen de term epoxy giethars in combinatie met (industriële) bouwprojecten of met de botenwereld. Wat veel mensen niet weten is dat buiten deze toepasmogelijkheden er nog veel meer zijn. Zo wordt epoxy giethars steeds populairder onder de hobbyisten en zelfs kunstenaars. Van sleutelhangers tot tafels, de mogelijkheden van epoxyhars zijn eindeloos. Hieronder een greep uit de populairste toepassingen. 

Resin art

Resin art is een kunstvorm waarbij men dus gebruik maakt van giethars. Door het gieten van de hars in combinatie met verschillende lagen, kleuren en patronen vormt zich een spectaculair kunststuk. Dit kan werkelijk van alles zijn, tafelbladen, schilderijen, onderzetters en vele verschillende vormen of objecten. Ook de opties qua patronen en kleuren zijn eindeloos. Je kunt de hars eventueel  in verschillende lagen vullen, om zo een gelaagd effect te krijgen. Door het toevoegen van kleur in ongeharde epoxy krijg je een soort ‘verf in water’ effect. Wanneer de epoxy wat gedroogd is kun je het oppervlakte zachtjes heen en weer kantelen om het verf naar de lege plekken te verdelen. Hierdoor ontstaat er een soort flow in je kunstwerk. De randen kunnen met een gasbrander worden afgewerkt, dit haalt de luchtbelletjes weg. Tevens is epoxy hars te gebruiken om objecten weerbestendig te maken, of ze gewoon te veredelen (zoals foto’s of schilderijen). 

Watersport

Epoxy giethars wordt dus veel in de botenbouw en voor reparatiewerkzaamheden gebruikt. En niet alleen voor boten, maar veel andere watersporten ook. Zo is epoxy hars te gebruiken bij het coaten, lamineren, lijmen of plamuren van jetski’s, surfplanken, kiteboards en kano’s. Hout, polyester en staal kunnen door middel van een coating water en weerbestendig worden gemaakt. 

Gietvloer

Een epoxy vloercoating wordt veel gebruikt in garages, fabriekshallen, showrooms, en winkelvloeren. Epoxy vloercoatings in woonkamers of keukens worden ook steeds populairder, het is ontzettend makkelijk schoon te houden (handig met kleine kinderen) en het onderhoud is minimaal. Het giethars is namelijk slijt en damp-vast en kan met alle schoonmaakmiddelen bewerkt worden. Een epoxy vloercoating kan een simpele ruimte een enorm chique uitstraling geven. Tevens kun je bij het nemen van zo’n vloer kiezen uit verschillende tinten en afwerkingen. In principe heeft heeft de giethars een zijde afwerking maar mocht je meer van een matte afwerking houden dan is dat ook mogelijk. 

Reparaties

Zoals eerder benoemd kun je epoxy giethars gebruiken voor bijvoorbeeld boot reparaties, echter kan je het voor nog veel meer reparaties gebruiken. Heb je bijvoorbeeld rotte kozijnen? Door gebruik te maken van injecteer epoxy in combinatie met een vulmiddel kun je op een makkelijke en duurzame manier je kozijn repareren. 

Zoals je hebt kunnen lezen is epoxyhars een middel met veel toepassingen. De toepassingen die benoemd zijn, zijn dan ook maar een kleine greep uit alle mogelijkheden. Wat gaat jouw eerste project met epoxy giethars worden?