De juiste potgrond kiezen

2 min gelezen

Welke potgrond kiezen voor welke planten?

En ineens is het moment daar: je planten in huis of de tuin hebben nieuwe grond nodig. Maar dan sta je vaak ook voor het dilemma dat je niet weet welke potgrond je waarvoor nodig hebt. Het aanbod van soorten potgrond is zeer groot en de verschillen zijn ook best groot. Het is een feit dat kwaliteitspotgrond goed is voor de groei en bloei van je planten en dat je ze dan minder water hoeft te geven. In dit blog lees je welke potgrond je voor welke planten je moet kiezen. 

Soorten potgrond

De juiste potgrond kiezen is verstandig voor je planten. Maar welke planten groeien het best in welke grond? En hoeveel heb je nodig? Potgrond is een mengeling van wit- en zwartveen (‘turf’), kokosvezels, houtvezels, fijne schors, groencompost… en soms klei, leem, zand of perliet. Elke mengeling is anders en voor elke plantensoort is er wel een speciale potgrond.

Universele potgrond

Universele potgrond is de basispotgrond voor het planten en verplanten van terrasplanten, kamerplanten en eerste zaailingen. Er zit alle basisvoeding in. Tip: koop deze potgrond niet van een goedkoop warenhuismerk. Deze droogt sneller uit en krimpt, zodat het water los door de pot loopt.

Geranium en balkonplanten

Terrasplanten, eenjarigen en geraniums in bakken hebben hun eigen soort potgrond. Hier zit meer klei in, waardoor het vocht en langwerkende voedingsstoffen langer vasthoudt.

Potgrond voor eenjarigen

Er is ook potgrond voor eenjarigen met extra waterkristallen. Die grond neemt water op en geeft het af, zodra je planten het nodig hebben. Dat scheelt veel extra water geven.

Mediterrane planten

Citrussen, oleanders, olijfbomen en vijgenbomen in pot groeien het liefst in luchtige potgrond met klei dat water beter vasthoudt. Deze planten kunnen jaren in deze potgrond blijven staan.

Buxuspotgrond

Een buxus heeft potgrond met veel mest en kalk nodig; deze potgrond bevat extra veel van beide stoffen. Hier kun je zeker 6 maanden mee vooruit.

Zuurminnende en heideplanten

Zuurminnende planten, zoals hortensia’s, rododendron, heide, en azalea hebben potgrond met veel turf nodig.

Moestuin

Voor je moestuin kun je uit de voeten met biologische potgrond. Deze bevat extra compost en lava voor een goede drainage.

Grond voor zaaien en stekken

Zaai- en stekgrond is luchtig, steriel en bevat geen meststoffen. Dat maakt deze potgrond ideaal om in te zaaien en stekken.

Potgrond kopen

<a href=”https://www.tcvanee.nl/tuinaarde-potgrond/“>De juiste potgrond kiezen</a>, heeft nu geen geheimen meer voor je. Dus nu snel naar het tuincentrum om je potgrond te kopen!

Reageren op dit blog kan via ons <a href=”https://huistuin-blog.nl/contact/“>contactformulier </a>.