De voordelen en nadelen van een rieten dak

2 min gelezen

Het staat natuurlijk prachtig. Een rieten dak. Riet wordt al jarenlang gebruikt als dakbedekking. Vroeger was het omdat het de goedkoopste dakbedekking was, tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij huizen in het hogere daksegment. Speciaal voor jou heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op zoek naar een rietdekker in overijssel?

Voordelen

Nostalgische uitstraling

Een rieten dak heeft een nostalgische uitstraling dat bijna door geen andere dakbedekking gecreëerd kan worden. De schoonheid van een rieten dak en de natuurlijke uitstraling laten het plaatje ogen als dat van een prachtige ansichtkaart. De nostalgie is een gevoel van heimwee. Het drukt een algemeen verlangen naar vroeger uit. Naar de ‘oude goede tijd’.

Duurzaamheid & natuurlijk materiaal

Riet is een natuurlijk materiaal. Dit geeft een prachtige uitstraling, maar je moet het wel goed onderhouden. Vaak is het goed om een rietdekker de kwaliteit van het riet te laten beoordelen. Diegene weet hier vaak veel vanaf. Daarnaast is riet duurzaam. Je kunt het dus nog lang gebruiken. Dit houdt in dat je na het verwijderen van het riet van het dak, je het riet nog prima voor andere doeleinden kan gebruiken.

Minder belasting voor dakconstructie

Riet is veel lichter dan dakpannen. Riet weegt ongeveer 130 kilogram per kubieke meter. Hierdoor is het veel lichter dan een dak vol met dakpannen. Het zorgt dus voor minder belasting voor de dakconstructie. De rietbedekking moet ongeveer 30 cm dik zijn om ervoor te zorgen dat er geen water door komt.

Nadelen

Meer brandrisico

Een rieten dak heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. Zo is het brandrisico hoger. Tegenwoordig is het echter wel zo dat er steeds meer nieuwe technieken zijn om het brandrisico te verlagen. Toch moet je jezelf wel bedenken of je er een fijn gevoel bij hebt. Tegenwoordig zijn er dus wel aardig wat technieken en coatings die het brandgevaar van een rieten dak verminderen.

Hoge kosten

Een rieten dak gaat over het algemeen 5 jaar minder lang mee dan een dak met dakpannen. Ook zijn uiteindelijk de kosten van een rieten dak meer dan die van dakpannen. Wanneer je het geld ervoor hebt zal ik je zeker aanraden om te kiezen voor een rieten dak. Het is wel een investering in je huis.