Een nieuw gazon met graszoden aanleggen

3 min gelezen
kunstgras kopen en laten leggen

Het voorjaar breekt weer door, wat inmiddels resulteert in flink wat lentekriebels bij iedereen. Voor mensen met een tuin is dit de periode waarin de tuin aangepakt wordt om deze zomer klaar te maken. Waar de een kiest voor nieuwe tuinmeubels kiezen andere voor nieuwe planten en bloemen. Dit is ook de periode waarin mensen hun grasmat vernieuwen door nieuwe graszoden te leggen. Veel mensen kiezen hierbij voor het laten leggen van graszoden, omdat ze denken dat dit een moeilijke klus is. In werkelijkheid is een graszode leggen zelfs heel goed zelf te doen, ook zonder ervaring. In dit blog leggen wij jou graag uit hoe je dit zelf kunt aanpakken.

Oude graszoden verwijderen

Zodra je hebt besloten om jouw tuin te voorzien van een verse groene grasmat, dan zul je eerst het oude gras moeten verwijderen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Begin in ieder geval met het markeren van de delen gras die je uiteindelijk wilt verwijderen. Bepaal vervolgens welk type gras verwijderd moet worden, omdat ieder type op een ander manier verwijderd moet worden voor een optimaal resultaat. Zo heeft gras van het type “Engels raaigras” diepere wortels vergeleken met andere types gras. Hierdoor is dit type moeilijker te verwijderen. Tot slot wil je ervoor zorgen dat grond vochtig is bij het verwijderen. Hierdoor wordt de bodem klonteriger, waardoor deze makkelijker om te spitten is.

Je kunt graszoden het eenvoudigst verwijderen wanneer je het gazon in stoken hebt gesneden. Hiervoor raden wij aan om deze in stroken van 25-35cm te snijden waarna je deze met een spade of een riek kunt verwijderen door deze omhoog te trekken. Door op deze manier de oude grasmatten/graszoden te verwijderen hoef je ook niet te graven. Je kunt er ook voor kiezen om de graszoden te verwijderen met behulp van een zogeheten helmstok. Dit is een machine met metalen bladen die de wortels doorsnijden. Hierdoor worden de resten vermengd met de aarde. Als je gaat werken met een helmstok is het wel van belang om beschermende kleding te dragen. De bladen van de machine zijn ijzersterk, waardoor het regelmatig rondkomt dat materiaal als stenen door de lucht worden geslingerd. Dit kan resulteren in een gevaarlijke situatie.

Jouw nieuwe graszoden leggen

Zodra je het gras hebt verwijderd kun je beginnen met jou nieuwe graszoden leggen.

Graszoden kun je het hele jaar doorleggen. Echter is het advies om dit niet te doen bij vorst en sneeuw, omdat dan de groei en aanhechting met de bodem wordt bemoeilijkt. Op het moment dat je graszoden gaat aanleggen is het belangrijk dat de bodem volledig egaal is. Maak bij het leggen de bovenkant van de ondergrond los, zodat wortels hier eenvoudiger doorheen kunnen groeien. Zorg er tenslotte voor dat de bodem relatief vochtig is.

Graszoden uitrollen  

Zodra je begint met leggen rol je de graszoden eerst uit en leg je ze strak tegen elkaar aan. Het wil wel eens voorkomen dat een graszode ongelijk ligt met de andere zoden. Dit betekent vaak dat er oneffenheden in de bodem zitten. Haal daarom de graszode er weer uit, verwijder de oneffenheden, en leg de zode weer terug op zijn plek. Vergeet ook niet om de graszode goed aan te rollen of te kloppen. Zodra alles is aangelegd begint het onderhoud als bemesting, sproeien en maaien. Belangrijk om rekening mee te houden; maai het gras de eerste keren niet korter dan 4,5cm. Doe je dit wel, dan heb je kans dat de graszoden niet meer goed kunnen groeien.