Eerste hulp bij lekkage

2 min gelezen

Zeker in de herfst- en winterperiode heeft het dak het zwaar te verduren. Het weer is vochtig, winderig en met een beetje pech komt regen met bakken uit de hemel. Waarschijnlijk geniet je op dat moment heerlijk van een kopje thee op de bank en ben je blij dat je niet naar buiten hoeft. Maar in de tussentijd kan het weer schade aanbrengen aan onderdelen op het dak. Tot het moment dat je erachter komt dat je lekkage hebt en het water naar binnen komt. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar er zijn een aantal oplossingen! Lees hier onze tips over eerste hulp bij lekkage.

Oorzaak achterhalen

Het eerste wat je moet doen bij lekkage, is het achterhalen van de oorzaak. Lekkage in huis kan verschillende oorzaken hebben, soms is het dus ook moeilijk om uit te zoeken waar het vandaan komt. Begin bij het volgen van de vochtige plek op de muur of het plafond en kijk waar deze vandaan komt of op welk punt het water het huis binnen komt. Grote kans dat op dat beginpunt iets niet helemaal in orde is. Zo kan het zijn dat dakpannen verschoven zijn of dat het dakleer verouderd en beschadigd is. Het is in ieder geval van belang dat u er zo snel mogelijk bij bent! Hoe eerder lekkage wordt behandeld, hoe beter dit te herstellen is.

Verzekeraar

Is de schade al redelijk groot? Bel dan voor de zekerheid je verzekeraar op. In sommige gevallen vergoeden zij schade bij lekkage. Doe dit ook voordat je een loodgieter of dakdekker belt. Verzekeraars werken meestal samen met dit soort organisaties, waarbij alle kosten gedekt worden. Vraag dus ook bij jouw verzekeraar even na of dit het geval is. Mochten ze geen samenwerking hebben, zijn de kosten helaas voor je eigen rekening. In dit geval zul je zelf op zoek moeten gaan naar een loodgieter of dakdekker Den Haag.