Graafschade in de tuin: zo kun je het voorkomen

2 min gelezen

Jaarlijks vindt er nog steeds veel te veel graafschade plaats in ons land. Dit is niet alleen een grote kostenpost, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Niet alleen bedrijven lopen hier tegenaan, ook particulieren die in hun tuin willen graven krijgen hiermee te maken. Wil jij graafschade voorkomen bij jouw volgende project in de tuin? Lees dan snel verder. In dit artikel vertel ik je namelijk wat graafschade precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen. 

Wat is graafschade precies? 

Onder de grond liggen allerlei kabels en leidingen, ook onder de grond van jouw tuin. Wanneer je zonder enig vooronderzoek gaat graven in je tuin, dan is de kans erg groot dat je één van deze kabels of leidingen raakt. Dit wordt graafschade genoemd. Dit kan erg vervelende situaties opleveren en moet gerepareerd worden. Hierdoor kan jouw project flink vertraging oplopen en zul jij de kosten moeten betalen voor het repareren van de schade. 

De overheid wil graafschade logischerwijs zoveel mogelijk voorkomen, omdat de schade jaarlijks veel geld kost. Daarom zijn er regels voor graafwerkzaamheden en is het CROW 500 advies in het leven geroepen.

Machinaal graven? Vraag een Klic-melding aan

Wanneer je machinaal gaat graven, dan is het doen van een Klic-melding verplicht. Niet alleen deze verplichting zou ervoor moeten zorgen dat je de melding doet, maar ook het feit dat het gewoon handig is om te weten waar de kabels en leidingen liggen. Door een melding te doen geef je aan dat je wilt gaan graven op een bepaalde plek, waarna er gekeken kan worden of die plek veilig genoeg is om te graven. Ga je met de hand graven? Dan is het niet verplicht om een Klic-melding te doen, maar het kan wel verstandig zijn. Ook met de hand kun je namelijk van alles raken.  

Wees altijd voorzichtig

Ook als je een Klic-melding gedaan hebt en je toestemming hebt om op die plek te gaan graven, is het verstandig om op te blijven letten. Door verzakkingen of registratie foutjes kan het namelijk best zijn dat kabels of leidingen toch op een andere plek terecht zijn gekomen. Het is dus goed om er rekening mee te houden dat er toch kabels en leidingen liggen op de plek waar jij wilt graven. Eerst op de proef graven is daarom altijd een goed idee om te checken of er echt niks ligt wat je kunt raken.