Graszoden kopen in plaats van inzaaien

3 min gelezen
kunstgras kopen en laten leggen

Wanneer je gras in je tuin wilt dan heb je twee opties om dit te doen. Je kunt gras zaaien of graszoden kopen en deze leggen of laten leggen. De voorbereiding voor beiden zijn gelijk. Je moet zorgen dat het stuk van de tuin waar je gras wilt hebben egaal glad is, zonder bulten of kuilen. De grond moet eerst los worden gemaakt zodat het water goed kan worden afgevoerd. Dan moet de grond worden gewalst zodat deze goed vlak wordt. Vanaf nu zijn er verschillende handelingen die moeten worden verricht. Je kunt nu gras zaaien of graszoden kopen. Wanneer je gaat zaaien moet je er rekening mee houden dat je niet meer over het ingezaaide stuk kunt lopen en dat de vogels zaadjes komen wegpikken. Het beste zorg je voor een lint dat je om het stuk dat je gezaaid hebt spant.

Geen graszaad maar zoden

Wil je geen graszaad, maar direct een groen gazon? Dan kun je overwegen om graszoden te kopen. Ga je graszoden kopen dan heb je de keuze uit meerdere soorten gras. De meest verkochte grassoorten zijn sportvelden gras, speelgras, schaduwgras of excellent gras. Bij deze laatste is lopen op het gras niet de bedoeling al kan het wel. In de meeste gevallen wordt gekozen voor speelgras. Dat is sterk gras dat tegen een stootje kan. Ga je graszoden kopen dan is het belangrijk dat je deze, na levering, ook binnen 18 uur gelegd hebt. Let erop dat graszoden kopen nog niet betekent dat je ze gelijk mee kunt nemen. Graszoden moeten worden besteld omdat deze zo vers mogelijk aan de klant moeten worden geleverd. Als de graszoden al bij de verkoper aanwezig zijn dan kun je de versheid controleren door na te gaan of de zoden nog vochtig en soepel aanvoelen.

Een nieuw gazon in één dag

Ga je gras gaat inzaaien dan duurt het enkele weken voor je de groene sprietjes ziet verschijnen. Daarna duurt het nog wel enkele weken voor je op het gras kunt lopen. Heb je geen geduld hiervoor dan kun je graszoden kopen. Wil je een groot gazon dan kun je die zoden ook laten leggen maar zelf leggen gaat makkelijk en snel. Voor het beste resultaat zorg je voor een goed geëgaliseerde en een beetje aangedrukte ondergrond. Dat is niet alleen goed voor de graszoden, maar een vlak grasveld ziet er ook mooier uit. Als je de graszoden gaat leggen begin dan aan de langste rechte kant en zo dicht mogelijk bij de rand van het gazon. Rol de eerste zode af en rol de tweede zode zo strak mogelijk tegen de eerste zode en druk deze tijdens het leggen ook strak en stevig tegen elkaar.

Afwerken en behandelen van je nieuwe gazon

Bij het leggen van graszoden hou je restjes over. Heb je het hele gazon voorzien van graszoden bewaar deze restjes dan door ze op een vochtige plaats te leggen. Je kunt deze restjes dan gebruiken voor stukken die het niet goed doen of op open plaatsen. Je kunt tussen de graszoden wat tuinaarde of potgrond strooien zodat naden en kieren gevuld worden. Daarna kun je de graszoden nog een keer goed aandrukken met een wals. Doe dit schuin over de legrichting zo komen de zoden nog dichter tegen elkaar aan te liggen.

Wil je kwalitatief goede graszoden kopen voor een voordelige prijs? Kijk dan eens op graszoden-online.nl!