Hoe kies je goede organische potgrond?

2 min gelezen

De beste potgrond hangt echt af van wat en waar je gaat telen. Als je zin hebt in een biologische tuin, dan is biologische potgrond die speciaal is samengesteld voor het kweken van groenten de juiste keuze. Gooi wat biologische zaden en potten gemaakt van natuurlijke materialen (zoals terracottapotten of kokosvezel peulen) in de vergelijking, en je bereidt jezelf voor op een aantal zeer succesvolle, milieuvriendelijke tuinier maanden.

Als je meer van kamerplanten houdt, moet je waarschijnlijk op zoek naar een specifieke mix die ze de best mogelijke ondersteuning geeft om binnenshuis te groeien en te gedijen. Het goede nieuws is dat er een heleboel verschillende opties zijn voor uw tuindoelen. U kunt ook gaan voor een meer afgeronde formule die u voor elke plant in elke conditie kunt gebruiken.

Geef je planten de ruimte om te ademen

In de bodemwereld betekent zwaar niet altijd beter. Houd er rekening mee dat uw planten, net als u, zuurstof en lucht nodig hebben om te groeien en te gedijen. Let bij het selecteren van een potgrondmix op lichtheid en luchtigheid. Hoe lichter, hoe beter. U wilt er echter voor zorgen dat deze nog voldoende structuur heeft om uw planten rechtop en stevig geworteld te houden. Dit voorkomt dat ze omvallen, breken of scheuren op winderige dagen. Door een goede beluchting kunnen uw kuipplanten de optimale hoeveelheid lucht en zuurstof aanzuigen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot sterke bloemen, smaakvolle kruiden en sappige groenten.

Hydrateer je planten

Er wordt een goede organische potgrond samengesteld om een ​​evenwichtige waterretentie te bereiken, met andere woorden, hoe goed het grondwater vasthoudt. Dit houdt een delicate balans in, omdat je wilt dat het vochtig wordt maar niet helemaal doorweekt nadat je je planten water hebt gegeven. Een goede afwatering is cruciaal om schimmel- en rotproblemen te voorkomen en tegelijkertijd voldoende vocht in de grond te houden zodat de planten kunnen drinken. Wanneer u beslist welke soorten planten u wilt kweken, is deze factor enorm belangrijk omdat de behoeften aan waterretentie variëren afhankelijk van wat u kiest.