Hoe moet je bestraten?

2 min gelezen

‘Hoe moet je bestraten?’ is een vraag die veel doe-het-zelvers stellen. Het is geen gekke vraag, want veel mensen willen hun eigen bestrating leggen. Het leggen van VT-Wonen buitentegels is niet moeilijk., Het is wel een goed idee om een duidelijk stappenplan te volgen. In dit artikel wordt het bestraten je stap voor stap uitgelegd. 

Stap 1: Persoonlijke bescherming

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede voorbereiding begint bij jezelf en is erg belangrijk. Zo heb je voor het straten onder andere een paar kniebeschermers, een paar werkhandschoenen en stevige werkschoenen nodig. Op deze manier blijf je zelf beschermt.

Stap 2: Ontwerp 

De tweede stap is om een ontwerp te maken. Prik paaltjes in de grond of span een draad in de tuin. Dit wordt de buitenste rand van het straatwerk. Op deze manier heb je voor jezelf duidelijk waar het straatwerk precies komt te liggen.

Stap 3: Ondergrond

De volgende stap is om de ondergrond klaar te maken. Breng een straatlaag van 3-5 centimeter aan en tril het af met een trilplaat. 

Stap 4: Kanten opsluiten

Nadat je de ondergrond hebt gemaakt, is het tijd om de kanten op te sluiten. Je kan hiervoor eenvoudig een opsluitband gebruiken. Deze kun je het beste oppakken met een bandentang. Voor een mooie afwerking is het slim om de opsluitband een aantal centimeter onder het straatwerk te plaatsen. 

Stap 5: Straten

Nu de kanten zijn opgesloten en de ondergrond klaar is, is het eindelijk tijd om te gaan straten. Leg de stenen in je afgesloten deel en let er goed op dat je niet op het straatzand gaat staan. Die straat grond moet namelijk egaal blijven. Gebruik na het leggen van de steen een rubberen hamer om de steen in het straatzand vast te slaan.

Stap 6: Afwerken

De laatste stap voor het leggen van een bestrating is de afwerking. Als de stenen in het zand liggen, moeten ze worden ingezand. Gooi een hoop straatzand over de stenen heen en tril het aan met een trilplaat. Zand het hierna nogmaals aan met schoon zand. Hierna kun je eventueel het straatwerk vegen met een bezem.