Hoe zorg je ervoor dat je huis er opgeruimd uitziet?

4 min gelezen

Waarschijnlijk herken je het wel. Je bent altijd druk. Het begint al als je ‘s ochtends het knopje van je wekker uitdrukt. Na een hele dag werken staan er nog wat belangrijke dingen op je agenda. Aan het einde van de dag plof je neer op de bank en erger je je aan de rommel om je heen. Maar je bent te moe om alles op te ruimen en de volgende ochtend moet je alweer zo vroeg je bed uit, dus je neemt je voor om morgen alles op te ruimen. En dit herhaalt zich elke dag van de week… 

Dit is een heel vervelend gevoel en je kan je er heel erg gestresst door voelen. Het kan zelfs zo zijn dat je hierdoor minder presteert op werk, omdat je altijd het gevoel hebt dat je bepaalde dingen niet volledig hebt afgerond en je een bepaalde onrust voelt. 

Ben je op zoek naar tips om ervoor te zorgen dat je je huis netjes achterlaat? Lees dan snel verder! Onderstaande punten kosten je niet veel tijd, maar zorgen er wel voor dat je huis er opgeruimd en netjes uitziet. Dit zorgt voor een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd!

Bed opmaken

Maak elke ochtend als je je bed uitstapt je bed gelijk op. Dit is een kleine moeite, maar het ziet er wel netjes uit. Gooi daarnaast je raam op een kiertje los. Als je ‘s avonds op je kamer komt is die dan weer fris en netjes. Wanneer je namelijk op je kamer komt als je bed half opgemaakt is en de kamer muf ruikt ga je niet met een fijn gevoel slapen. Zorg er ‘s ochtends dus voor dat je je dekbed weer mooi recht trekt en doe je raam op een kiertje los of open het luchtrooster een stukje. Je slaapkamer ziet er dan al elke dag opgeruimd uit!

Leeg de vaatwasser in de ochtend

Niks is vervelender dan een volle, vieze vaatwasser als je ‘s avonds uit je werk komt. Je hebt dan namelijk het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. Ga in de ochtend een paar minuutjes eerder je bed uit en leeg de vaatwasser. Het zal je een kick geven dat je in de ochtend je vaat al zo goed voor elkaar hebt. 

En pak na elke maaltijd je vaatwasmachine weer in

Wanneer je in de ochtend je vaatwasser hebt uitgepakt, kan je de vuile vaat van je ontbijt gelijk alweer erin zetten. Hierdoor voorkom je dat je vuile vaat op het aanrecht laat staan. Probeer dit vast te houden na elke maaltijd. Wanneer je elke ochtend de vaatwasser uitpakt is er genoeg ruimte om na de rest van de maaltijden de vuile vaat in de vaatwasser te zetten. Zo kan je elke avond voordat je gaat slapen de vaatwasser aanzetten en is je vaat in de ochtend weer schoon. Als je deze routine vasthoud zorg je voor een schone keuken.

Gooi je kleding gelijk bij de was

Vaak heb je de neiging om na het uitkleden je vuile kleding op de kamer te laten liggen. Dit doe je elke dag en de berg stapelt zich op. Dit zorgt zeker niet voor een opgeruimde slaapkamer en al helemaal niet voor een opgeruimd hoofd. Probeer dus elke avond of ochtend je vieze kleding bij de was te gooien. Wil je extreem georganiseerd worden in het wassen? Zorg er dan voor dat je je was gelijk gesorteerd. Je kunt dan een paar avonden of één avond per week de tijd nemen om te wassen zonder dat je al je was nog moet verzamelen.

Ruim je rommel gelijk op

Je weet ‘s ochtends niet goed wat je aan moet doen, dus je probeert verschillende outfits. Je hebt geen zin om de outfits die je niet aantrekt weer in de kast te leggen dus die leg je ergens op de grond of op een stoel. Het resultaat? Een enorme klerenboel. Probeer deze kleding dus gelijk weer op te ruimen. Een uitkomst hierbij? Schaf een inbouwkast op maat aan. Hierin hang je makkelijk je kleding weer terug en het zorgt voor een georganiseerde kast.

Schaf een aantal opbergboxen aan. Hierin kan je al het gebruikte speelgoed van je kinderen makkelijk in opbergen. Schaf voor je kranten en tijdschriften een krantenbak aan en houd je kamer netjes. Het is belangrijk om na een activiteit je rommel op te ruimen. Hebben je kinderen geknutseld? Leer ze dan om het overgebleven knipsel gelijk op te ruimen. Het is goed om voor alles een vaste plek vast te houden. Zo vind je je spullen ook altijd snel weer terug. Dit scheelt veel stress als je iets zoekt en weinig tijd hebt omdat je weg moet.

Neem de tijd

Een huishouden kost veel tijd. Natuurlijk wil je naast je werk ook een sociaal leven hebben, maar het is wel belangrijk om de tijd te nemen voor je huishouden. Probeer dus vaste dagen in te plannen waarop je gaat schoonmaken of gaat wassen. Hierdoor kan je deze dagen altijd vrijhouden in je agenda en breng je een gestructureerd huishouden aan. Daarnaast heb je nog alle tijd voor je sociale activiteiten.