Je gazon onderhouden, ook in het najaar!

2 min gelezen

Wil jij ook heel het jaar door van een mooi, dicht en donkergroen gazon genieten? Dan is het van belang dat je in elke periode van het jaar bepaald onderhoud pleegt of bepaalde handeling soms juist achterwege laat. Helaas moet je wel wat doen om je grasmatten in een goede conditie te houden, anders is het gras bij de buren echter groener.

Dat een gazon in het voorjaar moet worden bemest en worden geverticuteerd, is bij iedereen waarschijnlijk wel bekend. Dat je in de zomer de grasmatten in droge en hete periodes niet te kort mag maaien ook. Maar weet je wat je in het najaar te doen staat? Hieronder volgen een aantal nuttige tips.

Het gazon herstellen, nieuwe grasmatten kopen

Er zijn altijd wel omstandigheden die ertoe hebben geleid dat er kale of dode plekken in het gazon zitten. In de herfstperiode (oktober) kan het gazon prima worden hersteld. Bij grotere kale plekken adviseren we je nieuwe graszoden aan te brengen. Verwijder daarvoor het dode gazon en vervang dat door nieuwe graszoden. Die kun je eenvoudig met een broodmes op maat snijden.

Bij kleinere reparaties kan graszaad in de bovenste laag van de aarde worden aangebracht. Houd de ingezaaide plekken licht vochtig.

Verticuteren

Het uitdunnen van het gras, ook wel verticuteren genoemd, is ook in het najaar sterk aan te bevelen. Door te verticuteren, verwijder je mossen en de dode vilt laag uit het gras. Daardoor krijgt de grasmat weer voldoende lucht en licht, de basis voor een lekker dichte grasmat in het voorjaar.

Maaien

Zolang het gras groeit, mag dit worden gemaaid. Let er wel op dat je alleen een droog gazon maait. Nat gras kan niet mooi worden gemaaid en de kans bestaat dat de grasmaaier het gras eruit trekt in plaats van dat het wordt gesneden. Maai het gras in de herfst niet te kort, 5 centimeter is prima. Vang het gemaaide gras op (dus niet mulchen) of verwijder het direct met een bladhark.

Bemesten

Bemesten in het najaar zal er niet zozeer voor zorgen dat het gras nog hard groeit. Wel zal het voor die prachtige diepgroene kleur zorgen én dat het gras sterk genoeg is om koude en natte weersomstandigheden het hoofd te bieden.

Kalk

Geef je gazon in het najaar of de winter kalk, als voorbereiding op het volgende voorjaar. De maanden november of december zijn hiervoor de beste maanden. Kalk zorgt ervoor dat de PH-waarde van te zure grond (gras groeit hier niet goed op) wordt verhoogd. Daardoor kunnen meststoffen weer beter worden opgenomen. Strooi mest en kalk nooit tegelijkertijd uit. De producten zullen elkaar tegenwerken.

Bladeren

Houd het gazon altijd vrij van blad en hark het goed schoon.

Vorst en sneeuw

Loop, wanneer het niet per se noodzakelijk is, niet over een bevroren grasmat.

Sneeuw hoeft niet te worden verwijderd. Met het weghalen van de sneeuw zou je schade aan het gazon kunnen aanbrengen, wat weer tot gevolg heeft dat je nieuwe grasmatten kopen moet.