Medicinale wietzaden zijn al eeuwen een begrip

2 min gelezen
Medicinale wietzaadjes

Het eerste medische gebruik van cannabis gekweekt van medicinale wietzaden is zo’n ongeveer vijfduizend jaar geleden terug te voeren aan een Chinese botanicus die marihuana heeft voorgeschreven als remedie voor malaria, beriberi, constipatie, reumatische pijnen, gebrek aan concentratie en voor verschillende andere kwalen. Een andere oude Chinese expert beschreef een mix van cannabishars en wijn die als pijnstiller dienst deed. Begin jaren negentig werd medicinaal cannabisgebruik voor therapeutische doeleinden steeds populairder in de westerse wereld, op dit moment kan het zelfs worden verkregen op doktersrecept bij de apotheek.

Echter, gezien de kosten en de beperkte keuze van beschikbare medicinale cannabis, besluiten veel patiënten hun eigen voorraad te kweken. Als medicinale cannabis niet zo door die belachelijke verbod wetten aan banden lag, dan zou cannabis een belangrijke factor spelen in onze samenleving. Ironisch genoeg is het gebruik hiervan pas vorige eeuw aan banden gelegd, terwijl het recreatieve en medicinale gebruik hiervan tegelijkertijd is toegenomen.

Super skunk

THC is een van de meest actieve ingrediënten.

De lijst met onderzoeken naar de door met medicinale wietzaden gekweekte cannabis groeit elk jaar. Artsen onderzoeken nu cannabis om alcoholisme, anorexia, artritis, astma, spijsverteringsziekten, de ziekte van Parkinson en zelfs PTSS te helpen behandelen. Uit recent onderzoek uit Californië is gebleken dat THC helpt bij het voorkomen van afzettingen in de hersenen die verband houden met de ziekte van Alzheimer. Een ander verrassend onderzoek heeft aangetoond dat het roken van cannabis niet leidt tot een verhoogd risico op longkanker of COPD (chronische obstructieve longziekte).

Binnen wiet kweken

Gelukkig zijn in vele delen van de wereld het gebruik van medicinale cannabis wettelijk toegestaan en beschikbaar. Sommige gebieden in Californië, Canada en Nederland zijn hiermee de pioniers en hebben de rest de weg gewezen. Wat duidelijk is binnen de medische cannabis gemeenschap is dat het nog jaren zal duren om het verbod op marihuana en zijn vooroordelen ongedaan te maken.