Regelgeving over verbouwen

2 min gelezen
plannen maken gebouw

Ondanks dat een huis en een tuin persoonlijks zijn zitten er vrij veel regels en wetten aan verbonden. Uiteraard gelden landelijke wetboeken, maar daar heb ik het nu niet over. Het gaat voornamelijk om regels die met bouwen of verbouwen rondom het huis of de tuin te maken hebben. Er zijn verschillende regels en eisen waar een bouwplan aan moet voldoen voordat er toestemming wordt verleend. Als je van tevoren niet voldoende informatie verkrijgt over wat wel en niet mag, kan dat nare gevolgen hebben. Boetes of sommering tot sloop kunnen de gevolgen zijn. Je hebt niet voor alle verbouwingen of bouwplannen een vergunning nodig, maar ook vergunningsvrije projecten dienen de regels te volgen. Hier een kort overzicht van zaken waar op gelet moet worden.


Bestemmingsplan


De gemeente legt in een bestemmingsplan vast wat het publieke doel van een ruimte is. Dat wil zeggen, de straat of wijk waarin jouw woning staat heeft een bepaalde bestemming, opgenomen in het bestemmingsplan. Dit geeft bijvoorbeeld aan dat een woning is bestemd als vrijstaand huis. Dan mag er bijvoorbeeld geen aanbouw van de buren contact maken met het vrijstaande huis. Check dus altijd even bij de gemeente wat het bestemmingsplan voor het gebied van jouw woning is. Zo weet je of jouw plannen daarmee in conflict komen.


Welstandseisen


Ook stelt de gemeente zogeheten welstandseisen die zijn vastgelegd in de welstandsnota. Hierin staan de eisen voor het uiterlijk of de structuur van woningen. Zo kan de architectuur zijn vastgelegd, of het kleurenschema ten opzichte van de omgeving.


Bouwverordening


Op het moment is de bouwverordening nog van kracht, maar het is in de plannen opgenomen om deze verordening op te heffen. Vooralsnog wordt ook dit bepaald door de gemeente. Op het moment van schrijven zijn er nog drie voorschriften te benoemen in de bouwverordening. Deze zijn stedenbouwkundige voorschriften, voorschriften over bodemverontreiniging, en procedurele welstandsvoorschriften. Net als bij de eerder genoemde documenten is ook dit aan te vragen bij de gemeente.


Overleg met de buren


Dit is geen juridische verplichting, maar naar mijn mening wel een belangrijke stap. Alle buren kunnen in principe bezwaar maken tegen jouw bouwplannen. Die mooie uitbouw van nobelhout.nl in jouw tuin zou bijvoorbeeld het enige uurtje zonlicht per dag voor de buren kunnen verpesten. Het is een flinke gok om ervan uit te gaan dat zij het bezwaar gaan verliezen, om maar niet te spreken over de escalerende burenruzies die vaak ontstaan over geschillen over een verbouwing. Vaak zal je met een welgemeend overleg een prima oplossing vinden!