Sedumdak

2 min gelezen

Sedum daken worden steeds populairder op zowel landelijke als stedelijke locaties. Ze kunnen worden geïnstalleerd op platte daken tot en met daken met een hellingshoek tot 45 graden.

Er zijn verschillende manieren om een ​​levend sedumdak te realiseren.

Voordelen voor het milieu

Een van de redenen waarom sedum daken zo populair worden, is dat ze een groot aantal milieuvoordelen bieden. Met de toenemende bezorgdheid over de impact die onze ontwikkeling van de planeet heeft op het wereldwijde milieu en de Nederlandse regering die oproept tot duurzame ontwikkeling, bieden sedumdaken een aantal voordelen ten opzichte van meer traditionele vormen van dakbedekking, waardoor ze bijdragen aan het behalen van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Sedum daken kunnen het verlies aan groene oppervlakken helpen compenseren, opgeofferd aan bouwontwikkelingen. Dit helpt om een ​​omgeving te creëren voor de ontwikkeling van dieren in het wild, met name het leven van vogels, planten en insecten, waardoor de biodiversiteit in onze steden en dorpen toeneemt.

Verminder overstromingen en verminder geluiden

Na hevige regenval zal een sedumdak in eerste instantie meer regen vasthouden dan een conventioneel dak. Dit minimaliseert de aanvankelijke zware afvoer, die plaatselijke overstromingen kan veroorzaken en het rioolstelsel onder druk kan zetten.

Het resterende water wordt dan langzamer afgevoerd, waardoor er meer regen in de natuurlijke waterkringloop blijft en minder in het riool.

De zachte laag sedumdeken die op een sedumdak groeit, heeft het effect van het absorberen van geluid, in tegenstelling tot harde conventionele daken die het kunnen reflecteren. In een toch al luidruchtige stedelijke omgeving is dit zeker gunstig.

Dezelfde laag verbetert de geluidsisolerende eigenschappen van het gebouw, waardoor de geluidsoverlast binnen het gebouw wordt verminderd.

Verbetering van de esthetiek van gebouwen

Door slim gebruik te maken van een sedumdak kunnen grote en kleine gebouwen opgaan in een omringend groen landschap, waardoor de impact op de directe omgeving wordt geminimaliseerd. Sedumdaken kunnen worden gebruikt om lelijke platte daken op uitbreidingen, garages, schuren etc. te verzachten, waardoor ze gemakkelijker in hun omgeving passen.

Waar een gebouw zich in een meer stedelijk landschap bevindt, kan de toevoeging van een sedumdak een zeer welkom groen intermezzo introduceren in een zwaar bebouwd gebied, waar weinig groen is, wat op de een of andere manier het verlies van een eerdere groener landschap.