Tips om jouw tuin goed bij te houden

2 min gelezen

Het maakt niet uit hoe groot jouw tuin is, of hoe complex deze gemaakt is, het is voor iedereen een tijdrovende klus om de tuin te onderhouden. Toch wil je waarschijnlijk niet met een slordige tuin leven, en je wilt wel een beetje kunnen genieten van het uitzicht als jij naar jouw tuin kijkt. Daarom is het handig om jouw tuin zo goed mogelijk in te richten om er minder werk in te hoeven steken, zonder dat het uiterlijk daaronder lijdt. Daarom hier een paar tips om jouw tuin zo goed mogelijk te onderhouden.

Plantjes trimmen

Een tuin kan snel overwoekerd raken als er te weinig aan gedaan wordt. Op den duur zal het mooi maken van jouw tuin op een onmogelijke opgave beginnen te lijken. Het is van belang dat je regelmatig overtollige stengels en bladeren wegknipt. Planten groeien vaak exponentieel, aangezien een nieuwe tak of stengel ook weer nieuwe vertakkingen kan krijgen. Je wilt hier dus vroeg bij zijn, zodat je niet onnodig veel hoeft weg te knippen na een tijdje.

Irrigatie

Steeds jouw plantjes en bloemen water geven kan ook een tijdrovende klus zijn. Gelukkig, en dat voelt raar om te zeggen, regent het behoorlijk vaak in Nederland. Toch ga je te maken krijgen met droge periodes waarin je continu jouw tuin water moet geven. Zeker een ingewikkeldere tuin vereist dat je iets nauwkeuriger water geeft dan simpelweg een sproeier aanzetten. Een irrigatiesysteem doet wonderen om de tijd die je hieraan kwijt bent bijna helemaal te voorkomen. Je hoeft dan alleen een kraantje aan te zetten, en als het goed aangelegd is dan krijgt elk stukje tuin precies genoeg water.

Onkruid wieden

Net als bij het trimmen van plantjes, is het ook bij het wieden van onkruid belangrijk dat je er op tijd bij bent. Deze planten groeien heel makkelijk, en kunnen zichzelf ook verspreiden door een soort van zelfbestuiving. Hoe langer je wacht, hoe sneller er meer onkruid bij komt. Ook dit werkt dus exponentieel. Je begrijpt dan ook wel dat het je minder tijd kost als je dit regelmatig bijhoudt. Tegelijkertijd kan je misschien wat extra zaadjes planten, nu je toch bezig bent.

Kunstgras

Deze ligt toch wel voor de hand. Het maaien van jouw grasveld is een flinke klus, en het houdt letterlijk nooit op. Gras blijft altijd doorgroeien, en heeft daarom veel tijd nodig om onderhouden te worden. Om dit tijdsverlies helemaal te elimineren kan je ook gewoon kunstgras kopen. Bovendien ziet jouw gazon er dan altijd heel strak uit!