Zonnepanelen op je camper? Dit is wat je moet  weten

2 min gelezen

Hoe relaxed is het om je eigen energie op te wekken als het zonnetje schijnt? Zonnepanelen zijn voor veel doorgewinterde camperaars niet meer weg te denken. Je kan veel goedkoper op vakantie gaan als je zonnepanelen op het dak van je camper hebt bevestigd. Daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Bovendien kan je met je eigen stroom op veel plekken off-grid parkeren. Heb jij nog geen zonnepanelen op je camper en overweeg je deze aan te schaffen? Lees dan dit artikel met belangrijke tips of klik hier voor meer informatie

De voordelen van zonnepanelen op een rijtje

Het beste aan kamperen is dat je kan gaan en staan waar je maar wilt. Met je eigen zonnepanelen op het dak van je camper hoef je nooit meer afhankelijk te zijn drukke campings met dure stroompalen. Stroom opwekken via zonne-energie is duurzaam, milieuvriendelijk en onafhankelijk. Het grootste voordeel van zonnepanelen op je camper is toch wel dat je compleet zelfvoorzienend kan kamperen. Je hebt altijd en overal gratis stroomvoorziening. Het scheelt je ook een hoop gedoe en wat geld, omdat je geen plek met stroom meer hoeft te zoeken. 

Belangrijke zaken waar je op met letten

Om te weten hoeveel Watt aan zonnepanelen je nodig hebt, is het goed om te weten wat je dagelijkse behoefte aan stroom gaat zijn. Het is belangrijk om in te schatten hoe de energiebalans van je camper eruit ziet. Je moet dus weten hoe lang je je apparaten gemiddeld aan hebt staan. Als je deze optelsom hebt gemaakt, kan je gaan kijken wat de beste oplossing is voor jouw camper. Wanneer je alleen in de zomer gaat kamperen, dan is een zonnepanelen installatie waarschijnlijk de investering waard. Vind je het lastig om je verbruik in te schatten? Kijk op het internet en vergelijk eens online voor een geschikte stroomverbruik calculator.