De levensduur van PVC vloeren: hoe lang gaan ze echt mee?

2 min gelezen
PVC vloer

PVC vloeren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in woningen en commerciële ruimtes. Maar hoe lang gaan ze nu echt mee? In dit artikel onderzoeken we de levensduur van PVC vloeren, de factoren die deze levensduur beïnvloeden, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je vloer zo lang mogelijk meegaat.

Wat zijn PVC vloeren?

PVC is een kunststof die wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder vloeren. PVC vloeren bestaan uit meerdere lagen, waaronder een basislaag, een fotoprint en een beschermende toplaag. Deze opbouw maakt ze duurzaam en veelzijdig.

Voordelen van PVC vloeren

PVC vloeren bieden tal van voordelen. Ze zijn waterbestendig, gemakkelijk te reinigen, en verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen en kleuren. Hierdoor zijn ze een uitstekende keuze voor zowel huishoudens als commerciële instellingen.

Levensduur van PVC Vloeren

Over het algemeen hebben PVC vloeren een levensduur van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van verschillende factoren. Met goed onderhoud en de juiste installatie kunnen sommige vloeren zelfs langer meegaan. Wil je zeker zijn van de juiste installatie en topkwaliteit PVC vloeren? Bestel dan bij Vloeruniq jouw nieuwe vloer. 

Verschillende soorten PVC vloeren

Er zijn verschillende types PVC vloeren beschikbaar, zoals klikvloeren, lijmvloeren en losse planken. Elk type heeft zijn eigen levensduur en installatie-eisen, wat de keuze kan beïnvloeden.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

  • Kwaliteit van de vloer. De kwaliteit van de PVC vloer speelt een grote rol in de levensduur. Goedkopere vloeren kunnen sneller slijten en zijn vaak minder duurzaam. Het is belangrijk om te investeren in kwaliteitsvloeren van betrouwbare merken.
  • Onderhoud en reiniging. Regelmatig onderhoud en de juiste schoonmaakmethoden kunnen de levensduur van PVC vloeren aanzienlijk verlengen. Gebruik milde schoonmaakmiddelen en vermijd schurende materialen om krassen te voorkomen.
  • Vocht en temperatuur. PVC vloeren zijn gevoelig voor extreme temperaturen en vochtigheid. Te veel vocht kan leiden tot schimmel en kromtrekken, terwijl hoge temperaturen de vloer kunnen doen vervormen. Zorg voor een stabiele omgeving om de levensduur te maximaliseren.

Tips voor het verlengen van de levensduur

Een regelmatig onderhoudsplan is cruciaal. Dit omvat stofzuigen, dweilen en het gebruik van een geschikte vloerreiniger om vuil en vlekken te verwijderen. Ook is een goede installatie essentieel. Zorg ervoor dat de vloer wordt gelegd volgens de instructies van de fabrikant, en overweeg om een professional in te huren als je twijfelt. Gebruik tot slot vloermatten bij ingangen en meubels om krassen en deuken te voorkomen. Ook het gebruik van meubelpootjes kan helpen om je vloer in topconditie te houden.