Laminaat: dé vloer voor elke vloer!

2 min gelezen

Of je nu via je werk in de horeca of de bouw met veel horeca vloeren in contact komt (hopelijk niet té letterlijk) of misschien weleens bij de laminaat groothandel bent geweest, óf ook voor werk óf omdat je nieuwe renovatie een enorme klus bleek te zijn; je vraagt je af hoe vloeren eigenlijk werken. Wat laminaat eigenlijk ís. Gelukkig heb ik de antwoorden voor je, dus lees snel mee en neem je entree in de wondere wereld van de vloer onder je voeten!

Gewilde vloering 

Laminaat wordt ontzettend veel gebruikt als allerlei soorten vloering. Je ziet het voornamelijk in woningen, maar ook in kantoorgebouwen en horecazaken kan het voorkomen. Horeca vloeren zijn er dus ook niet vies van. Door de specifieke compositie van het materiaal (officieel een ‘compositieplaatmateriaal’ genoemd) worden er met deze vloering eigenschappen verkregen die je met een ander soort vloer minder snel of helemaal niet krijgt. Hierom is laminaat dus een gewilde vloering voor allerlei soorten ruimtes, van woonkamers tot kantoorpanden. Het is stootbestendig en gaat lang mee door de verschillende beschermende kwaliteiten die de gebruikte materialen met zich meebrengen. Maar nu we nog beter begrijpen hoe gewild het is; hoe werkt het nu precies?

De ins-en-outs

Laminaat bestaat in principe uit vier lagen: een kunststof onderlaag (meestal van melamine), een drager (meestal high-density fibreboard), een laag bedrukt papier voor decoratie (vaak met de bekende houtsstructuur) en een doorzichtige, kunststof beschermingslaag. Er zijn ook nog eens vier typen laminaat; laten we snel langs de belangrijksten gaan. Allereerst heb je HPL, oftewel High Pressure Laminate. Dit is een laminaat wat in principe is opgebouwd zoals je hierboven leest, maar de bovenste doorzichtige laag bestaat uit meerdere lagen kunststof die strak op elkaar zijn geperst. Hierdoor is dit type vloer stootvaster en beter bestand tegen vallende voorwerpen. Handig voor woonkamers! Direct Pressed Laminate is het reguliere laminaat; de basis. CPL, of Continious Press Laminate, is een laminaat waarbij de toplaag dunner wordt gemaakt en de productie dus constanter is. En dan is er nog DLP; Direct Laminate Printing, waarbij de decoratieve laag ertussenuit wordt gehaald en de houtstructuur direct op de drager-laag wordt gedrukt. 

Zo hé, dat was nogal wat! Nu weet je alle ins-en-outs over laminaat, waar je er in je professionele leven ook mee te maken krijgt. Het is een veelzijdige vloering die eigenlijk overal wel past.