De geschiedenis van de Nederlandse vlag

2 min gelezen

In Nederland zie je het regelmatig: vlaggenmasten met daaraan hoog geheven de vlag van Nederland. Wij Nederlanders zijn trots op ons land en op onze vlag. Hoe zit dat eigenlijk? Wat is de geschiedenis van de Nederlandse vlag? In dit stuk lees je er meer over. Dus de volgende keer dat jij jouw vlag ophangt in je vlaggenmast, bijvoorbeeld van vlaggenmasten.nl, weet jij precies waar de Nederlandse vlag voor staat en waar die vandaan komt. Ik vind het sowieso belangrijk om iets te weten van de geschiedenis van je land. Dat creëert een gevoel van binding en trots, en daar kunnen we meer van gebruiken.

Verschillende theorieën over het ontstaan van de vlag

Er gaan verschillende theorieën rond over het ontstaan van onze mooie vlag. Zo was er een Fransman die beweerde dat Frankrijk de Nederlandse vlag aan Nederland schonk, maar die theorie is later ontkracht. Een andere theorie beschrijft het wapenschild van Willem van Oranje als de inspiratie voor de rood-wit-blauwe kleuren op de vlag. Het design van de vlag zou op die manier ontstaan zijn tijdens een opstand. Weer een andere theorie beschrijft dat de vlag tussen 1354 en 1433 ontstond en voortkomt uit de kleuren van het wapen van Holland. Het blijft lastig om van zaken van meer dan 600 jaar geleden een precies beeld te krijgen. Toch is er tegenwoordig meer duidelijkheid over.

De eerste verschijning van de vlag met 3 strepen

Later, in 1572, verscheen de vlag voor het eerste met de bekende 3 strepen. De bovenste streep was oranje, de middelste wit en de onderste blauw. Die vlag wordt ook wel de Prinsenvlag genoemd. Een mooie vlag, die tegenwoordig helaas vaak wordt gebruikt in rechts extremistische groepen. Erg zonde. Tegenwoordig kun je het beste gewoon voor een Nederlandse vlag gaan. Kijk online voor het vlag en vlaggenmast kopen.