Groendak kopen, doen of niet doen?
3 min gelezenWanneer je een bijdrage wilt leveren aan een comfortabeler huis voor jezelf én aan een milieuvriendelijke wereld, dan kun je een groendak kopen. Een groendak op het dak van je huis of schuur isoleert, laat in sommige gevallen je dak veel langer meegaan en helpt om regenwater te bufferen. Dat zijn nog maar een paar van de voordelen die een groendak kan hebben. Er zijn nog veel meer voors en tegens en daarnaast moet je dakbedekking er natuurlijk er natuurlijk geschikt voor zijn als je een groendak kopen wilt.
Zelf doen of een groendak kopen?
Ben je een beetje handig en heb je zin en tijd om aan je huis te klussen? Dan kun je zelf je groene dak gaan aanleggen. Je kunt op internet heel veel informatie vinden over het hoe en wat en er zijn organisaties die je kunnen adviseren. Ga ook bij je gemeente na of ze subsidie verlenen voor een groendak kopen, en welke soorten dak daarvoor in aanmerking komen. Dat kan je uiteindelijke keuze ook bepalen. Zelf aanleggen is goedkoper dan het laten aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf. Dat levert op de korte termijn financieel voordeel op. Ga wel goed bij jezelf na of je écht goed in staat bent om het zelf te doen. Fouten bij de aanleg kunnen later tot hoge kosten leiden, bijvoorbeeld omdat er lekkage ontstaat.
Soorten groene daken
Er zijn twee hoofdsoorten groene daken: intensieve en extensieve groene daken. Extensieve daken zijn de bekende sedumdaken. Je gebruikt de planten (of grassen en kruiden) om het dak mee te bedekken, maar verder niets. Een intensief groen dak is vergelijkbaar met een gewone tuin: je hebt er vrij veel onderhoud aan, maar je kunt er op lopen en zitten. Voor een intensief dak moet je nog beter nagaan wat de belasting van je dak kan zijn en of de dakbedekking die je hebt daar wel geschikt voor is. Ook kan het nodig zijn te kijken of je daarvoor een vergunning nodig hebt. De meeste mensen zullen kiezen voor een extensief dak en dan gaat de keus vooral tussen de soorten beplanting: sedum, kruiden en grassen, een bloemenmengsel, er zijn veel mogelijkheden. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Sedumplantjes en rotstuinplantjes hebben als voordeel dat ze makkelijk groeien en overleven op een groen dak. Ze kunnen genoeg water vasthouden en overleven ook droogte goed.
De voor-en nadelen op een rij
Er zitten ook nadelen aan een groendak kopen, maar dat zijn er niet zoveel. De belangrijkste is dat een groen dak geld kost. De aanleg is niet goedkoop. Vandaar dat gemeenten subsidie geven, tot soms wel 50 procent van de kosten. Zoek dat vooral goed uit. Een tweede nadeel is dat er bij fouten in de aanleg makkelijk lekkage kan ontstaan. Een goede reden om het dak door een gespecialiseerd bedrijf te laten aanleggen en niet zelf te gaan klussen. Al kost zo’n bedrijf inschakelen natuurlijk ook geld. De lijst voordelen van een groendak is langer: een groen dak isoleert warmte en geluid. Dat levert ook wat energiebesparing op. Met een groen dak gaat je gewone dakbedekking vele jaren langer mee, ook dat scheelt op de lange termijn in de kosten. En dan is er de bijdrage die je levert aan een groenere leefomgeving, het tegengaan van hitte-stress en de bijdrage die je levert aan waterbuffering en het afvangen van CO2 en fijnstof.
TOPGROEN biedt 6 soorten sedum-dakbedekkingen voor alle platte daken.