Houtpellets voor de pelletkachel

2 min gelezen

De pelletkachel is populair. Dit komt door de subsidie, maar ook het feit dat het zeer milieuvriendelijk is. Bovendien verdien je deze investering weer terug. De brandstof voor pelletkachels zijn houtpellets. En daar vertellen we je graag meer over. 

Wat zijn houtpellets? 

Houtpellets zijn gemaakt van houtzaagsel en ander schoon houtafval. Onder grote druk wordt dit samengeperst tot brokjes, de pellets. De houtpellets worden op een speciale manier gedroogd. Zo wordt er voorkomen dat het vuur gaat knetteren en vonken achterlaat. Ook ontstaat er dan minder rookvorming in je pelletkachel. 

Houtpellets geven veel warmte, zijn goed voor het milieu en je hebt het gevoel dat je je energieverbruik onder controle houdt. 

Bruine en witte houtpellets

De bruine pellets zijn gemaakt van Meranti, Eiken en Vuren hout. De witte pellets zijn gemaakt met Naaldhout. Het voordeel van witte pellets is dat ze erg schoon zijn en snel verbranding opleveren. Deze zijn dus ideaal om kleine ruimtes mee te verwarmen. Het voordeel van bruine pellets is dat ze minder fel en langer branden. Bruine pellets zijn dus weer beter voor het verwarmen van grotere ruimtes. 

Weet jij niet zeker of je voor de bruine of witte houtpellet moet gaan? Dan kun je bijvoorbeeld bij bustotaal.nl ook het proefpakket bestellen. Hierin zit een emmer met witte en een emmer met bruine houtpellets van 8 kg per stuk. Hierdoor kun je zelf bekijken welke houtpellets het beste in jouw ruimte branden. 

Hoe bewaar je houtpellets? 

Houtpellets koop je vaak in grote hoeveelheden. De zakken worden op een pallet geplaatst en worden bij jouw voor de deur geleverd. 

Houtpellets zijn lang houdbaar en verrotten niet. Een voorraad in de garage opslaan kan dus makkelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er geen vocht bij de pellets mag komen. Het beste is daarom om de zakken op een verhoging neer te zetten.