Alles over geveltuinen

3 min gelezen
pergola ideeen

Als je midden in de stad woont, is de kans groot dat je niet gebruik kunt maken van een voor- of achtertuin. Dit is voor veel mensen erg vervelend, maar ook voor de stad zelf kan dit een vervelend ding zijn. Geveltuinen zijn daarom ideaal en het zijn stukjes groen die langs de gevel van een woning worden geplaatst. Naast woningen zie je dit ook steeds vaker terug bij grote gebouwen. Het is een populaire vorm van stadslandbouw en wordt voornamelijk in grote steden toegepast. 

Geveltuinen worden steeds populairder en dit komt doordat ze bijdragen aan het verbeteren van het stedelijk milieu. Daarnaast zorgen ze voor een beter uiterlijk van de buurt, maar ook voor meer biodiversiteit. Als je een eigen woning hebt, kan het een goed idee zijn om een geveltuin te plaatsen. Het zorgt er namelijk voor dat er meer natuur bij jouw woning zit en de meeste mensen vinden dat wel prettig. Wil jij meer te weten komen over deze tuinen en wat de voordelen zijn? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Wat zijn geveltuinen precies?

Geveltuinen zijn smalle stroken grond langs de gevel van een woning of bedrijfspand. Ze kunnen flink in grootte verschillen. Zo zijn er tuinen van enkele centimeters, maar ook tuinen die meters lang zijn. Ook de breedte van de tuinen kan flink verschillen, maar over het algemeen zijn ze niet breed. Vaak worden deze tuinen gebruikt voor het plaatsen van planten en bloemen, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor groenten. Wanneer je een geveltuin wilt aanleggen, is het van belang om de ruimte goed te benutten. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een horizontale tuin of een verticale tuin. Daarnaast kunnen plantbakken aan de muur ook een geweldige toevoeging zijn.

De voordelen van geveltuinen

Geveltuinen bieden enorm veel verschillende voordelen, zo dragen ze bij aan de biodiversiteit in steden en andere gebieden. Op deze manier wordt er meer groen toegevoegd aan de stad en anno 2023 is dat erg belangrijk. Dit draagt namelijk bij aan het vergroten van de leefruimte van fauna en flora. Daarnaast is het bewezen dat meer groen in de stad zorgt voor meer vreugde bij de inwoners. Ook is het een groot voordeel dat meer groen rondom je woning kan zorgen voor minder stress. Dit zijn vaak de redenen waarom mensen ervoor kiezen om een geveltuin aan te laten leggen.

Een dergelijke tuin aan laten leggen

Wil jij ook graag een tuin aan jouw gevel hebben, dan is het verstandig om dit uit te besteden aan een specialist. Het plaatsen van zo’n tuin is namelijk lastig en dit vereist tijd en ervaring. De meeste mensen kunnen dit niet goed uitvoeren en daarom is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Een specialist in geveltuinen kan ervoor zorgen dat het geveltuintje op de juiste manier wordt geplaatst. Hierdoor kun jij genieten van een prachtige geveltuin en het laten plaatsen van een tuintje hoeft niet veel te kosten.