Belangrijke informatie over een traprenovatie

2 min gelezen

In sommige gevallen is het noodzakelijk om te doen aan traprenovatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan situaties waarbij de trap flink verouderd is. Ook is het goed om te benoemen dat iedere trap maatwerk is. Elke trap heeft namelijk andere afmetingen en is hier uniek in. Naast dat een trap functioneel moet zijn, moet het ook voldoen aan een aantal eisen op het gebied van veiligheid waardoor het aan te raden is om een specialist in te schakelen als het om traprenovatie gaat. Je wilt immers voorkomen dat je tijdens het traplopen door de trap heen zakt. Maar wat komt er allemaal bij een traprenovatie kijken? Dat lees je in dit artikel.

Wat komt er bij traprenovatie kijken?

Als je een woning net hebt laten bouwen zul je merken dat de trap nog in een prima conditie verkeerd. De trap wordt bij oplevering van een nieuwbouwwoning in grondverf opgeleverd waardoor mensen zelf kunnen kiezen welke kleur ze de trap willen. Wist je tevens ook dat veel mensen ervoor kiezen om demping op geluid aan hun trap toe te passen? Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan tapijt. Een nadeel van tapijt is weer dat dit na verloop van tijd gaat slijten waardoor het mooie effect weg zal gaan. 

Traprenovatie biedt in bovenstaande gevallen een ideale oplossing. Dit is namelijk een methode dat ervoor zorgt dat je geen nieuwe trap hoeft te kopen terwijl het wel een geheel nieuwe uiterlijk krijgt. Over het algemeen wordt tijdens dit proces een nieuwe traptrede over de bestaande traptreden aangebracht. Zoals je wellicht kunt voorstellen is dit een arbeidsintensieve klus waardoor het zeker aan te raden is om een specialist in te schakelen. Het is immers specialist werk en je wilt dat het goed gebeurd.

Wat kost traprenovatie?

Als je jouw trap wilt renoveren is het lastig om hier vooraf een prijskaartje aan te hangen. De prijs is namelijk variërend bij het type trap dat je hebt. Heb jij een open trap, een gesloten trap met een kwart, een rechte trap of een cirkel trap? Daarnaast is het ook nog eens de vraag welke type bekleding je wilt gebruiken voor je trap. Hierbij kun je weer kiezen uit natuursteen, laminaat en tapijt. Denk je alles gehad te hebben? Nee zeker niet want naast de basiselementen is het ook nog eens mogelijk om te kijken naar verschillende opties. 

Als we kijken naar de gemiddelde kosten is een traprenovatie voor een open en rechte trap zonder draai ongeveer 590 euro. Als we vervolgens een trap hebben met een kwartdraai die open traptreden heeft zit je al gemiddeld op 4.100 euro. Kortom, de kosten variëren enorm bij het type trap dat jij in huis hebt.

Ons advies is altijd om een specialist in te schakelen ondanks de hoge kosten die gepaard gaan met het renoveren van een trap. De reden? Als je het zelf gaat doen ben je ook veel geld kwijt aan materialen en weet je niet zeker dat het goed eruit komt te zien.