Fauteuils – het zachte fundament voor heerlijk relaxen

3 min gelezen

Het mag duidelijk zijn: je zit pas goed als je in een van de lekkere fauteuils plaatsneemt. Door de eeuwen heen kon je altijd comfortabel neervallen in een fauteuil. In de middeleeuwen was dat eerder een vouwstoel en in de Franse tijd soms een chaise longue. Er ontstonden tal van modellen, zoals de oor-fauteuil of een fauteuil waarvan poten en zelfs leuningen mee werden gestoffeerd. Ze kregen een plekje in openbare gelegenheden zoals clubs en sociëteiten. En behielden altijd hun belangrijkste functie. Fauteuils waren er namelijk in eerste instantie om in te relaxen. Dit artikel schetst de geschiedenis van de relaxfauteuil.

Liggen op palmblad

Als voorloper van de relaxfauteuil geldt ongetwijfeld de chaise longue. Deze zetel kun je zien als een kruising tussen een ligbed en een stoel. Al in het Egypte van de farao’s stonden die opgesteld. Ze werden benut voor ontspanning en meditatie. Ook waren ze geliefd bij kleine gezelschappen die half liggend met elkaar wilden keuvelen. De houten lattenbodem werd verzacht door die af te dekken met bundels palmbladeren. Exotisch geheel, dus. De Romeinen vonden dit oud-Egyptische meubelstuk later zo aantrekkelijk dat ze ook chaise longues gingen bouwen. Nu echter werden fauteuils ook benut om echt in te gaan slapen. De mate van gerieflijkheid werd versterkt door de chaise longue af te werken met stoffen en door gebruik van kussens. Het Romeinse model van de relaxfauteuil stond bekend als de ‘kline’.

Fauteuils als tandartshulp

Relaxen is soms genoeglijk, soms echter ook voorwaarde voor minder prettige zaken. Als ligbed kreeg de relaxfauteuil namelijk ook een functie bij dokters en tandartsen. In 1790 ontstond zo een speciale ligstoel die het werk van de ‘bekkenbeul’ moest vereenvoudigen. Deze tandartsstoel kon je verstellen en had een handige, beweegbare hoofdsteun. Meestal echter was de relaxstoel een ‘pijnloze’ zetel die rijkdom en luxe uitstraalde. Geliefd dus bij mensen van welstand. De elegante verschijning van de ontspanningszetel werd versterkt door bijna een overdosis aan kussens die op de luxe stoffering terecht kwam. In Frankrijk ontwikkelden ze de stoel steeds verder. Parijs is dan ook de geboortewieg van de relaxfauteuil zoals we die vandaag de dag kennen.

Multifunctionele fauteuils

In het 19e-eeuwse Frankrijk werd een nieuw model op de markt gebracht dat drie functies had:

• Ligbed

• Chaise longue

• Stoel

Dit meubel had armleuningen die gewatteerd waren en was niet meer voorzien van een houten, maar van een stalen frame. Enkele decennia later bleken de Fransen nieuwe vondsten te doen. Ze maakten ontwerpen van zogenaamde bewegingsstoelen. Ondertussen bleef de chaise longue onverminderd populair. Rond 1930 weten Amerikanen patent te krijgen op een houten fauteuils. Ze creëren een gestoffeerde stoel die mechanisch bij de rug en de benen kan bewegen. De instelbare ontspanningsstoel wordt feit! 

Voor iedereen weggelegd

De instelbare stoel is een succesnummer en wordt gretig gekocht. Dat komt ook omdat de stoel goedkoper want in massaproductie kon worden gemaakt. En omdat steeds meer mensen genoeg verdienden om zo’n stoel te kunnen kopen. De relaxstoel kwam zo ook de ‘gewone’ huiskamer binnen. Vandaag de dag koop je zulke fauteuils met tal van snufjes en technische extra’s. Zo kun je verwarmde stoelen kopen, stoel met USB-aansluitingen of stoelen die je masseren. 
Meer weten hierover? Ga dan naar Deruijtermeubel.nl!