WOZ bezwaar indienen, hoe werkt dat?

2 min gelezen
schutting laten plaatsen

Heb je het idee dat je WOZ waarde te hoog is ingeschat en wil je een WOZ bezwaar indienen? Dat kan. Daarvoor zijn een aantal stappen en wat kennis nodig. Het is van belang dat je weet waar je over praat en dat je zorgt dat je bezwaar gestoeld is op meer dan gebakken lucht. In dit artikel nemen we je mee in de stappen die nodig zijn om een gegrond bezwaar tegen de WOZ waarde van je huis in te dienen. Zo weet je precies wat je moet doen en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

WOZ bezwaar indienen

Regelmatig komt het voor dat de WOZ waarde die bepaald wordt voor je huis te hoog uitvalt, waardoor allerlei aanslagen hoger zijn nodig. Dat kan je best wat geld kosten want er zijn meerdere instanties die hun aanslagen baseren op de vastgestelde WOZ waarde. Zo zijn de onroerendezaakbelasting, de rioolheffing en de watersysteemheffing afhankelijk van de vastgestelde waarde. Ook de vennootschapsbelasting, de erfbelasting, schenkbelasting en de verhuurderheffing door de belastingdienst worden vastgesteld aan de hand van de hoogte van de WOZ waarde. Hoe je bezwaar indient leggen we uit in een aantal stappen.

Pro-forma WOZ bezwaar maken

Het is aan te raden om een pro-forma WOZ bezwaar in te dienen zodra je de bepaling binnen hebt en het idee hebt dat de waarde te hoog is ingeschat. In dat bezwaarschrift geef je aan dat het niet eens bent met de waarde van de WOZ. Het is van belang om niet te wachten met die brief omdat er meestal een termijn van maximaal 6 weken is waarbinnen je bezwaar kan aantekenen. Daarna wordt een bezwaar niet meer in behandeling genomen.

WOZ waardebepaling WOZ waardeloket

Zodra je het WOZ bezwaar hebt ingediend begint het echte werk. De kans is groot dat er naar aanleiding van je bezwaar een bericht terugkomt om je bezwaar toe te lichten en daarvoor heb je materiaal nodig. Stap 1 is het aanvragen van de waardebepaling bij het WOZ waardeloket om inzage te krijgen in jouw specifieke situatie.

Taxatieverslag Gemeente aanvragen

De volgende stap bij het uitwerken van je WOZ bezwaar is het taxatieverslag aanvragen bij de Gemeente. Dat krijg je toegezonden en daarmee heb je vergelijkingsmateriaal om je case hard te maken en kun je zien hoe het bedrag tot stand is gekomen. 

Kadaster koopsom informatie aanvragen

De derde stap voor het WOZ bezwaar is de koopsominformatie van het Kadaster opvragen. Die gegevens zijn openbaar en laten zien tegen welk bedrag je huis in de afgelopen tijd verkocht is. Ook kun je zien tegen welke prijs huizen bij jou uit de straat verkocht zijn. Dat geeft je een idee van de gemiddelde verkoopwaarde van je huis en daarmee kun je het vastgestelde bedrag betwisten. Het kan zijn dat de Gemeente je bezwaar meteen accepteert. Doen ze dat niet, dan bestaat de mogelijkheid dat er een nieuwe taxatie gemaakt wordt. Dan komt er een taxateur langs die je huis opnieuw taxeert.