Tips om energie te besparen

2 min gelezen

Je kunt in je huis meer energie besparen dan je denkt, dit zul je niet meteen terugzien in je portemonnee maar op de lange termijn loont het wel. Hieronder geef ik een aantal tips waarmee je gemakkelijk energie kunt besparen.

LED verlichting

Een voor de hand liggende tip is doe de lampen uit als je de kamer uitgaat of als je ze niet nodig hebt. Je zult misschien denken dat doet toch iedereen, maar dit is niet helemaal waar want één op de tien Nederlanders doet het licht niet uit wanneer hij/zij de kamer verlaat. Wanneer je nog gloeilampen hebt is het ook slim om deze te vervangen voor een LED lamp. Met een LED lamp bespaar je namelijk 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Ook gaat een LED lamp gemiddeld 50x langer mee dan een gloeilamp.

Je huis isoleren

Misschien ken je de uitspraak ‘we stoken hier toch niet voor de mussen’ wel. Misschien doe je dit toch onbewust wel want veel huizen zijn niet goed geïsoleerd, daardoor gaat er veel energie verloren. Een goed geïsoleerd dak verliest nauwelijks warmte terwijl een minder goed geïsoleerd dak tot wel 30% warmte kan verliezen. Wanneer je je huis goed isoleert zorgt dat voor veel voordelen zoals minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Al helemaal wanneer je een ouder huis hebt is het toch handig om je huis te laten isoleren dit kun je doen bij een bedrijf die zijn gespecialiseerd in het isoleren van oudere huizen

Zonnepanelen

Een grote investering die je kunt doen is de aanschaf van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn niet goedkoop maar je hebt ze wel binnen 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee dus je kunt nog een aantal jaar winst maken op je zonnepanelen. Zonnepanelen leveren niet alleen geld op maar ze besparen ook behoorlijk veel CO2-uitstoot. Ik heb mijn zonnepanelen in Losser gekocht, zij zijn gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen in Twente.